Anna-Karin Dejehed

Användarprofil
Erik och Edmund är 14 år under 60-talet och går i samma klass. När en av lärarna blir sjukskriven kommer Ewa Kaludis in i bilden som vikarie. Hon är otroligt vacker, lika vacker som skådespelerskan Kim Novak, och förlovad med traktens handbollsproffs Bertil Albertsson, även kallad Kanon-Berra. En dag hittas han ihjälslagen i närheten av Eriks sommarställe Genesaret. Vem är skyldig?!
Även om ett mord sker skulle jag inte i första hand kalla detta en kriminalroman utan snarare en uppväxtskildring. Eriks mamma ligger för döden, hans äldre bror har sina demoner att brottas med och Erik själv är sanslöst förälskad i Ewa Kaludis.
Nesser har en humor helt i min smak och han skriver absolut inte läsaren på näsan utan här får man fundera själv och försöka läsa mellan raderna.
Och gissa om jag blev nyfiken på filmatiseringen av denna!
Jag gillade verkligen Marie Auberts första bok som blev översatt till svenska, Vuxna människor, och tog mig därför an denna samling noveller. Annars är det sällan jag läser just det. Eller, som i detta fall, lyssnar. Duktiga Lo Kauppi läser nio olika noveller som alla har några beröringspunkter gemensamt; ensamhet, desperation, viljan att höra till.. överlag mycket mörker och det är nästan så att jag behöver plocka fram skämskudden. Men det är ju så bra beskrivet! Och igenkänningsfaktorn är kanske inte hög.. men visst känner man igen människorna och deras beteenden och det är nog det som gör detta så bra. Marie Aubert kan verkligen med få ord och på få sidor sätta fingret på så mycket känslor! Jag hade gärna läst mer om flera av karaktärerna i en roman istället.. ja.. detta gav mersmak!

Söndagsvägen

Bok av Peter Englund
Historikern Peter Englund ger sig på en, för honom, ny genre; true crime.
På Söndagsvägen hittas en död kvinna 1965. Första poliserna på plats bestämmer sig för självmord men detta ändras när ytterligare en polis kommer till platsen och hittar oegentligheter.
Vi får följa gärningsmannen och hans tankar i form av hans antecknings/dagbok samt polisen i deras utredningsarbete.
Historiker som författaren är lägger han stor vikt vid de typiska tidsmarkörer som finns och det är en stor inblick vi får i hur Sverige såg ut 1965 liksom i hur polisen och all annan personal runtomkring en mordutredning sköter sitt arbete.
Intressant, spännande och, sorgligt nog, helt sant.

Svärmodern

Bok av Moa Herngren
Detta är det första jag läser av Moa Herngren men definitivt inte det sista!
Wow! Vilken känslostorm denna relationsroman river upp! Det är med stor klump i magen och gråten i halsen jag läser om ensamstående Åsa, hennes vuxne son Andreas och hans flickvän Josefin som tillsammans får sonen Sam.
Åsa vill så gärna att hon och Josefin ska ha en lika fin relation som Andreas förra flickvän och hon hade.. något hon kanske påtalar lite väl ofta.. givetvis utan att mena något illa! Men hur tar Josefin det? Hur tas det vi säger och gör emot av andra i vår närhet?
Åsa vill så gärna träffa Sam så ofta som möjligt och hjälper gärna till när det kommer till barnpassning, städning osv.. men tränger hon sig på? Vill för mycket? Och för vems skull?
Till viss del förstår jag att Åsa ibland kan bli lite för mycket.. men mitt hjärta blöder för denna ensamma kvinna, som föreläser om kommunikation, men har så otroligt svårt för det själv i sitt privatliv!
Jag sträckläste och påverkades oerhört av detta drama. Riktigt bra skrivet och gestaltat!

Säg nåt då!

Bok av Ida Ömalm Ronvall
Cirka tre fjärdedelar av denna bok har jag gråtit. Men inte bara på grund av tunga saker.. det finns även så fina relationer mellan bokens karaktärer. Och så mycket olika känslor!
Adrian är inte som andra. Han är inte cool och han får inte vara med. Han är Ingen. Tills han en dag träffar Vega på annan ort och plötsligt blir Någon!
Detta är en så fin ungdomsroman, som även passar vuxna, om utanförskap, att vara annorlunda, generationsklyftor, en förälders ständiga oro, mod att våga stå upp. För andra och för sig själv. Allra bäst är skildringen av Adrians och morfars relation. En underbar läsupplevelse!

Roseanna

Bok av Maj Sjöwall
Varje sommar får jag ett sug efter Sjöwall/Wahlöös dekalogi Roman om ett brott. Alla tio romaner är tidlösa och håller än trots att de har väldigt många år på nacken.. men de är fortfarande utmärkt underhållning! Detta märks inte minst hos dagens deckarförfattare som gärna skickar en och annan blinkning till Martin Beck och hans kollegor i sina verk.
Roseanna är första delen där vi får lära känna just Martin Beck, Benny Skacke, Lennart Kollberg och Gunvald Larsson för att nämna några. Det är privat- och yrkesliv, typisk tidsanda och samhällskritik. Det är en relativt långsam mordhistoria som nystas upp och till slut får sin lösning men likväl är det spännande! Jag har svårt att sätta fingret på vad exakt det är som gör Roman om ett brott till den fullträff den, i mitt tycke, är.. men läs och bedöm själv! Om du gillar klassiska polisromaner blir du inte besviken!

Blodsband

Bok av Edvard Fenvik
Fyra unga män åker finlandsfärja 1991 och kvällen slutar i katastrof. Tjugofem år senare mördas en av dem. Finns det ett samband? Eller är motivet ett helt annat? Poliserna Oscar och Sasha tror sig veta hur allt ligger till.. men med tiden får de tänka om. Oscar och Sasha är vänner sedan första dagen på Polishögskolan och trots, eller kanske snarare tack vare, sina olikheter kompletterar de varandra både i yrkes- och privatlivet. Blodsband kryllar av intressanta personligheter och jag blir nyfiken på allihop. Min favorit är chefen Martin, som är lustig och ger upphov till skratt, utan att för den sakens skull bli fjantig eller för mycket.. man har ju läst om just polischefer som nästan framställs som karikatyrer.. men här är allt väl avvägt. Det är spännande, korta kapitel som gör att jag bara ska läsa ett till (!), dialog som känns trovärdig och dessutom får historien mig att lista ut vem som är skyldig ett antal gånger.. precis som en bra deckare skall få läsaren att göra! En klassisk polisroman med en cliffhanger som gör att jag verkligen ser fram emot att läsa mer om Oscar, Sasha och Martin!

Rapport från ett slakteri

Bok av Lina Gustafsson
Det här är boken som fick mig att sluta äta gris! En oerhört stark skildring av det monotona arbetet på ett slakteri av veterinären som ville göra skillnad för de djur som dagligen transporteras för att bli mat på våra bord. Trots att hon själv är vegan, vilket hon inte riktigt vill ta upp i lunchrummet, beskriver hon sina kollegor på ett värdigt sätt.. även om deras arbetsmetoder ibland är fasansfulla. Medryckande och personligt!

Vingar av silver

Bok av Camilla Läckberg
Vingar av silver är uppföljaren till förra årets mest sålda bok En bur av guld.
Detta är vanligtvis inget jag brukar läsa men jag läser gärna Läckberg och gav därför denna trilogi en chans.
Hon har skrivit en roman om systerskap, svek, moderskärlek, familjerelationer, hämndbegär och dessutom kryddat det med en rejäl dos spänning. Det märks att hon är van att skriva deckare..
Bakom glättiga fasader gömmer sig riktigt smutsiga hemligheter och i boken blandas nu- och dåtid där läsaren en pusselbit i taget får reda på mer och mer om Faye och hennes förflutna och på sina håll är det riktigt tung läsning. Men det är även rappt, uppkäftigt, sexigt (jag blir emellanåt generad), roligt och språket flyter fram över sidorna.
För mig blir det en liten nostalgitripp tillbaka till det glada 80-talet och författare som Sidney Sheldon och Jackie Collins vilket är ett gott betyg inom denna genre.. som lite elakt väl kallas för "tantsnusk"..

Allt mod jag har

Bok av Lisa Broberg
Allt mod jag har handlar om Rakel. Rakel vars mamma dricker mycket mer alkohol än någon annans mamma. Det är en fin, hoppfull, lättläst och, sorgligt nog, välbehövlig roman som passar barn i mellanstadieålder och uppåt.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.