Caroline

Recensioner

Operation Fosterland av Anne Holt

Betyg 5
Anne Holt är alltid Anne Holt. Här återser vi Selma Falck. Vid bokens start finner vi henne mitt i ett eldinferno. Hon kömpar för ditt liv uppe i fjällen och sakta konmer minnet tillbaka kring den senaste tidens händelser. Vad som har hänt får vi genom bokens gång reda på genom tillbakablickar.

Selmas svärson dör på bröllopet av en nötallergi vilket innebör katastrofala recensioner för den ansvarige kocken. För att renrvå sitt namn ber han Selma om hjälp. Selma tar sig ann fallet och börjar snart komma något mystiskt på spåren.

Parallelt följer vi den norska politiken och dess intriger. Högervindarna drar fram över landet och samhället står inför svåra val.

Selma Falck är en äkta karaktär med fler brister än fördelar. Hon är inte en särskilt kärleksfull mamma och hon är spelmissbrukare. Men det finns en rakhet och en råhet i henne som jag gillar.

Man är alltid lite klokare och mer kunnig efter att ha läst en bok av Holt. Detta är inget undantag.

Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser

Betyg 4
Vad ska jag säga om den här boken? Nesser är Nesser är Nesser. Det är udda, kantigt och stillsamt. Med någon form av glimrande briljans där under.

Vi följer den sorgsne busschauffören Albin, en man som har flera liv på sitt samvete, när han börjar få anonyma hotbrev.han gör en polisanmälan och ärendet hamnar hos poliserna Gunnar och Eva som inte riktigt orkar engagera sig som sig bör. Det går som det går och en dag är Albin försvunnen. Han sågs senast på en färja med sin fru.

Många år senare springer poliserna in i en man identisk med Albin på ett ödsligt Gotland. Frågorna hopar sig, är han inte död och vad var det egentligen som hände kring Albin för många år sedan. Vi lär känna Gunnar och Eva lika mycket som Albin under bokens gång.

Det är en bok om känslor, tankar och mänsklighet. Det är något djupt tankeväckande över hela boken.

Stillsamhet trots allvarliga händelser och full fart är bokens ledord.

Berättelsen om Kevinfallet av Andreas Slätt

Betyg saknas
En bok man läser för den hissnande berättelsen och inget annat. Författaren lyckas ge en intim och personlig bild av både Kevin och Christians familjer. Det är ärligt, rakt, personligt och oeehört sorgligt.

Fyraårige Kevin hittas en dag död och snart därefter blir hans kompisae Christian och Robin huvudmisstänkta. Fallet blir enormt uppmärksammat eftersom det är små barn som ska ha dödat ett annat barn. Det visar sig med tiden vara både falskt och dessutom ett fall som misskötts på alla punkter . Oändliga förhör med ledande frågor har ställts till två små barn utan närvarande föräldrar. Trots albi fortsätter rättsväsende, socialtjänst och barnpsykolog att läsa in vad de vill i förhören och gång på gång krossa en familj.

Nu när bröderna är frikända berättas deras och deras föräldrars historia. Dessutom får vi följa Kevins föräldrar och deras tankar kring det som hände.

Språket i boken är väl inte lysnade och skulle kunna arbetas igenom. Dock tar historien och de inblandades

Hela historien är verkligen ett enormt svek från samhället.

Den osynlige vännen av Stephen Chbosky

Betyg 4
Vi följer Christopher, sju år gammal, som plötsligt en dag försvinner spårlöst. Sex dagar återvänder han och ingenting är sig likt. Plötsligt hör han en röst i huvudet som tjatar om en koja som ska byggas och han, som alltid haft svårt i skolan, klarar plötsligt allt. Och han inser att han vet massa saker om folk som han inte borde veta.

Plötsligt befinner sig han och hans mamma i en mardröm utan slut. Det råjar nämligen finnas två parallella världar. Den vanliga världen och den osynliga världen

Spännande skräck som får mig att inte vilja sluta läsa. Välskrivna karaktärer och ett konstant driv. Det är också något extra när huvudkaraktären är ett barn. Något blir mer närvarade och vad gäller spänning sätter det en extra nerv.

Blodsband av Edvard Fenvik

Betyg saknas
Här kastats jag som läsare direkt in i en våldsam och hemsk scen som verkligen får igång både pulsen och som sätter tonen för resten av boken. En våldtäkt på en Finlandsfärja 25 år tidigare börjar berättelsen och sedan kastas vi fram i tid då det sker ett mord. Det här är en polisroman och det är stort fokus på det polisiära arbetet och de två huvudpersonerna Oscar och Sasha, vilka jag uppskattar att få lära känna.

Steg för steg förljer vi deras arbete som tar läsaren mot en upplösning. Slutet får verkligen ihop historien på ett bra sätt och det mest händelserikt i början och slutet. Dock är det inte särskilt trovärdigt att det verkligen skulle finnas sådana samband som framkommer i boken. Jag är dock inte en person som kräver att allt måste kännas trovärdig på så vis utan kan uppsakatta "otroliga" samband och upplösningar så länge det är intressant. Och det är det här. Bokens stora förtjänst är det intressanta polisarbetet och att författaren lyckas få mig att känna. Beskrivningarna av såväl brott som livsöden är levande och berättelsen håller mig i ett fast grepp läsningen igenom.

Det är första delen av en serie om Oscar och Sasha och jag gillar verkligen dessa två som huvudpersoner. Blir spännande att följa utvecklingen i kommande böcker.

Familjen av Johanna Bäckström Lerneby

Betyg 5
Johanna tecknar ett porträtt av en familj som lever och styr ett parallelsamhälle i Angered utanför Göteborg. Familjen Al Asim (uppdiktat namn) består av ungefär 120 individer där många av dem lever ett mer eller kriminellt liv. Många är de personer som inte vågar vittna mot familjen eller behöver flytta för att undkomma dem. Hamnar du i konflikt med någon i släkten får du hela släkten emot dig. Och de drar sig inte för någonting.

Genom intervjuer med familjens överhuvud, poliser och genomgång av rättsfall och förundersökningar målar Johanna upp en skrämmande bild. Familjen återkommer i åtal efter åtal med allt från fortkörning till konflikter med mycket våldsam utgång.

Samhället sluter upp och gör så att myndigheterna kan samarbete för att punktmarkera familjen. Det är allt från insatser från tullen till kontroller av ersättning från försäkringskassa till omhändertagande av saker som bilar (och av barn). Dessutom intressant att se hur polisen och familjen tvingas förhålla sig till varandras existens.

Helt vansinnig och otroligt viktig läsning. Jag tror att vi alla som jobbar inom socialt arbete kan känna igen oss i de här beskrivningarna. Otroligt intressant läsning för oss som jobbar med människor och speciellt i de mer utsatta delarna av samhället.

Som sagt, läs den här. Ett kort sagt strålande reportage.

Kris, kalas och kolhydrater av Annina Rabe, Anna Hellsten

Betyg 5
Vilken härlig mat och livbok. En bok full med recept och berättelser från författarnas (mat)liv. Recepten presenteras tillsammans med historier från hur de tillkommit och det känns personligt och äkta. Härliga recept som jag blir sugen på att laga. Vad sägs tex om citronrisotto, spaghetti vongole eller deras tomatmacka? För att inte tala om hur sugen jag blir på drinken Remember the Maine.

Varvat med recepten finns personliga historier och texter om saker som har betytt något förförfattarna. Mysigt och inspirerande, helt enkelt.

I oxögat av Ida Andersen

Betyg 4
Den här tog tid för mig att ta mig igenom. Inte för att den är dålig, absolut inte, men den är inte min typiska bok. Den vann dock mitt gillande mer och mer under läsningens gång. Dessutom är den skriven på dialekt- helt underbart! Nu när jag läst klart är jag mycket imponerad.

Boken tar oss till 1700-talet och byggandet av Kosta glasbruk i Småland. Vi lär känna pigan Sissel och drängen Eskil som tillbringar en natt tillsammans. Sissel blir med barn och de kallas till sockenförhör för sin synd. Där efter tar deras gemensamma liv fart. Det är en bok om deras relation och om deras barn, syskon och föräldrar. Och oj vilka prövningar de tvingas genomgå.

Det är en hemsk tid som beskrivs med fattigdom, elände och där kristendom och folktro kolliderar. Tänk att vara så utlämnad en var som fattig på den tiden. Och kanske än idag?

Är imponerad över att man kan skriva såhär. Det känns otroligt välskrivet, välforskat och genomarbetat.

Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz

Betyg 4
Härlig fristående uppföljare av Brevvännerna.

Vi följer Susanne som efter att ha både slutat på sitt jobb och skilt sig tackar ja till ett uppdrag för ett rikt par ute i Grävinge i Roslagen. Uppdraget är att rita om en fabrik till lyxhotell. Det visar sig dock att paret hon tagit jobb hos har större planer för Grävinge än vad Susanne hade anat.

Väl på plats lär hon känna de boende i området. Ingegerd som bjuder på sockerkaka och Conny som Susanne snabbt kommer nära. Snart ställs hon inför valet mellan sin moral och sin karriär.

Mysig feelgood ute på landsbygden i Norrtälje. Det är lätt att läsa och hänga med och det är gemytlig stämning. Jag fattar tycke för Susanne som person och de livsval hon tvingas till. Största behållningen med boken är miljöbeskrivningarna av det förfallna samhället och hoppet om nya tider. Precis som den här typen av böcker bör göra får den mig att längta till ett liv på landet. Åtminstone tillfällig.

Tystnadens torn av Mina Dennert

Betyg 5
Otippad ny favorit i bokhyllan!

Vi följer journalisten Roya Zand som driver en rörelse som kämpar för mänskliga rättigheter. En dag hittas en kvinna med kopplingar till Roya mördad. Roya bestämmer sig för att granska de som hatar och hittar ett organiserat nätverk bakom allt. Snart är hon mer indragen än hon borde.

Fasansfull läsning eftersom den känns ända in i märgen och anledningen att det känns är att det så väl speglar verkligheten. Läsning som gör ont men som ändå måste läsas.

Det är så mycket mer än en thriller. Det här är ett samhällsdokument och spänning med äkta karaktärer och känslor.

En väskriven och driven historia med
betydelse. Det märks att författarna känner sin historia väl. Ett måste att läsa!

Hoppas på många fler böcker från den här författarduon!