Caroline

Trubbel

Bok av Jan Malmborg
En biografi är en biografi är en biografi. Tänkte jag när jag först öppnade boken.

Något jag föll för direkt var den charmiga detaljen att en länk till en Spotifylista med Adolphsons visor finns i bokens början. Spellistan har jag njutit av medan jag läst boken. Musiken matchar och skapar djup till texten. Det, och de fina målningarna vid uppslagen, är för mig bokens största förtjänster. Men jag gillat både format och doft på den också (ja, jag är en sådan som doftar på böcker).

Biografin är utan tvekan ett verk gjord med enorm efterforskning och jag är imponerad av människor som så helt kan gå kn i och
ägna sig helt åt någon annans liv. Det är även välskrivet. Dock kanske mest en bok för de som från början av ett fan av Olle Adolphson?

Men tidsandan och miljöbeskrivningarna lyckas författaren ypperligt med att porträttera. Som läsare känner jag att jag riktigt längtar till de lite dekadenta rökfyllda barerna och det kulturella livet. Kanske påverkas känslan även av att man just nu knappt kan röra sig alls i samhället dock.

Jag tror att bokens behållning är större om man har mer kännedom om tiden, om Olle Adolphons och om de personer som rör sig i konstens centrum vid den tiden. Men vad vet jag?

På slutet fäller jag en tår kring hans eskalerande missbruk. Men funderar också om vilka rättigheter vi har att göra vad vi vill med våra egna liv.

Herrarna satte oss hit

Bok av Elin Anna Labba
"På det språk jag älskar mest är det nästan samma ord, att minnas och att berätta" s. 12

Soklart en av årets vackraste formgivna böcker. Den är så galet fin i formgivning och i upplägg av text, joik, fakta, känslor.

Dock är det säannerligen ingen vacker bild av Sverige som porträtteras. Men heller inte på något via en berättelse om offer. Det är starka människor som blir lurade, tvingade och infösta i ett liv de inte vill ha. Ett liv som de aldrig har önskat sig. Norge blir ett eget land i början av 1900talet och är då ointresserade av att ha samerna som en del av deras befolkning. Detta leder till den omtalade renbeteskonventionen som bestämmer hur mycket ren som får flyttas över gränsen. Påverkan blir enorm för de människor som då plötsligt tvångsförflyttas.

Det är mycket jag inte förstår med joikar och liknande, oklara bilder och tecken och stundvis hade jag önskat mig ett lexikon för att till fullo ta mig an boken oxh verkligen förstå. Men det här är så mycket mer än en fackbok, författaren väver ett band av känslor och av historia mer än något annat. Som hon själv säger vill hon väva de äldres röst. Det lyckas hon strålande med.

Inte hunnit med alla nominerade än och inte min personliga favorit kanske. Men nog skulle den förtjäna Augustpriset.

Sverigevänner

Bok av Arash Sanari
Vilken bok vi har här. Så full av värme, så full av sorg, så full av välmening, så full av orättvisa.

Under läsandets gång får jag mig både en och två tankeställare och en hel del skratt. Skratt, som kanske bara är för mig som slipper de orättvisor, de plågor som undslipper att vara främlingar i våra egna hem.

Författaren har valt att börja varje kapitel med utdrag ur faderns dagbok som skrevs under de första åren i Sverige under det glada 80-talet. Just då när familjen kommit från Iran till Sverige. Där i faderns dagbok finns så mycket klokhet, så mycket värt att uppmärksamma och så mycket tänkvärt att jag knappt vet var jag bör börja någonstans. Jag vill ha mer av detta. Kan inte läsa mig mätt. Sedan kommer författarens egna tankar och upplevelser. Hur är det att växa upp i ett land som från början inte var det du föddes i? Ett land där du som barn kanske komme hitta din plats, men dina föräldrar inte lika lätt kommer finna sin. Hur är det att alltid sticka ut, vara den andre att behöva förstå, tolka, lära om. I ett land de faktiskt inte önskat. Vem vill fly och varför förväntar vi oss i mottagande landet tacksamhet för att de fått lämna allt för att tvingas till vårt land? Någon som vill byta? Nej, jag trodde inte det.

Där under den fina ytan, det välmenade samhället finns de riktigt fula fördomarna. De som hela tiden utgår från att författaren skulle vara en sämre person eftersom han ser ut som han gör. Utblandat med välmenande men dumma och fördomsfulla frågor blir livet tuffare än nödvändigt. En del av livet jag själv slipper, och ärligt, knappt kan sätta mig in i. Herregud dessa orättvisor.

Det sista livet

Bok av Peter Nyström
Vi kastas in i boken och rakt in i en skenavrättning. Efter det går det fort och genom ett vittnesskyddsprogram hamnar han åter i Sverige och direkt in i en mordutredning där hans egen halvbror står på de anklagandes bänk. Det är många tvister och avvägar innan vi nåt fram till slutet men det är en ren njutning på vägen.

Oh vad jag gillar böcker med inslag av självdestruktiva unga tjejer, och huvudpersonen John är en av de mer trovärdiga karaktärerna jag läst på länge. Jag gillar verkligen persongalleriet och djupet i karaktärerna. Det här är verkligen något jag uppskattar.

Boken har ett enormt flyt och är konstant spännande. Och slutet sedan- vilken cliffhanger. Vill läsa del två ungefär precis nu. Kommer att kasta mig över nästa del.

Mot San Francisco

Bok av Clara Clementine Eliasson
Vilken förtrollande, annorlunda, spännande och intressant bok. Att den bygger på en sann historia gör den bara än mer lockande.
Året är 1978 och den halvtrpkoga, vanliga flickan Julie träffar dem stökiga och trotsiga grannflickan B. En dag knackar hon på fönstret till Julies rum och på den vägen bär det sedan. Deras vänskap djupnar till någon form av kärlek och de ger sig ut på en roadtrip som slutar i ett abrupt avvisande. Och sedan i en skolakjutning.

Det handlar också om en ung flicka i utanförskap och misär och där ett helt samhälle med skola, vuxna och institutioner väljer att vända henne ryggen. Och det är berättelsen om vad riktigt trasiga människor kan göra när de inte längre har något att förlora.

Parallellhisorien i nutid där Julie även bearbetar ett äktenskap i kris förstår jag mig riktigt på. Att ha en nutidsbit och berätta om hur dåtiden påverkat nutiden är en värdefull del och jag uppskattar det greppet. Det är dock själva biten med äktenskapet som jag inte till fullo förstår vad den ska bidra med. Dock visar historien att det som händer när man är ung kan komma att påverka en stor del av livet
Vilken jäkla käftsmäll till bok!

Vi följer Nora innan, under och efter ett krig och en flykt. Hon växer upp i en rik familj i Somalia där hon lever ett privilegerat liv långt borta från fattigdom. Hon växer upp, utbildar sig till lärare, gifyer sig och får ett barn. Sakta utbryter krig i landet och Nora finnet sig själv och sin familj i fara. Ubder flykten förlorar hon sin man och sin far. Plötslogt finner hon sig i ett främmande land, Sverige. Där är hon städare av skolkorridorer, boendes i en sliten lägenhet, änka och ensamstånde mamma till en dotter som växer upp i en ny kultur. Hemma i Somalia finns mamma och syster kvar med höga förväntningar på hur Nora ska kunna hjälpa till att försörja dem.

Så mycket intressanta vinklar och trådar i boken. Vilken enorm kontrast det måste vara att växa upp i en rik familj utan insikt i fattigdom till att bli den son flyr och lever på existensminimum. Vem är man då? Och att behöva leva i ett land du inte själv valt och dessutom förväntas vara tacksam.

Berättelsen gör mig mer ödmjuk inför människoöden. Ska ni läsa en enda bok i år låt det bli denna.

Söndagsvägen

Bok av Peter Englund
📚Söndagsvägen av Peter Englund📚

En true crime bok. En genre som jag inte direkt är något större fan av. Det här är den litterära varianten av genren. Det är speciellt att få följa inte bara ett brott utan också ett samhälles framväxt och historia.

Vi befinner oss i Hökarängen och året är 1965. Ett person, Kickan Granell, har hittats död och vi följer jakten på mördaren genom ett brokigt Sverige. Det är gedigen research som ligger bakom och det är många dokument som vi leds genom bokens gång.

Beskrivningarna av samhället och samtiden är bokens verkliga uppåtsida. Det är ett ljuvligt porträtt av 60 talet i en Stockholmsförort. Mer så än vad det ör true crime, tycket jag. Kanske därför jag tycker så mycket om boken.
Anne Holt är alltid Anne Holt. Här återser vi Selma Falck. Vid bokens start finner vi henne mitt i ett eldinferno. Hon kömpar för ditt liv uppe i fjällen och sakta konmer minnet tillbaka kring den senaste tidens händelser. Vad som har hänt får vi genom bokens gång reda på genom tillbakablickar.

Selmas svärson dör på bröllopet av en nötallergi vilket innebör katastrofala recensioner för den ansvarige kocken. För att renrvå sitt namn ber han Selma om hjälp. Selma tar sig ann fallet och börjar snart komma något mystiskt på spåren.

Parallelt följer vi den norska politiken och dess intriger. Högervindarna drar fram över landet och samhället står inför svåra val.

Selma Falck är en äkta karaktär med fler brister än fördelar. Hon är inte en särskilt kärleksfull mamma och hon är spelmissbrukare. Men det finns en rakhet och en råhet i henne som jag gillar.

Man är alltid lite klokare och mer kunnig efter att ha läst en bok av Holt. Detta är inget undantag.
Vad ska jag säga om den här boken? Nesser är Nesser är Nesser. Det är udda, kantigt och stillsamt. Med någon form av glimrande briljans där under.

Vi följer den sorgsne busschauffören Albin, en man som har flera liv på sitt samvete, när han börjar få anonyma hotbrev.han gör en polisanmälan och ärendet hamnar hos poliserna Gunnar och Eva som inte riktigt orkar engagera sig som sig bör. Det går som det går och en dag är Albin försvunnen. Han sågs senast på en färja med sin fru.

Många år senare springer poliserna in i en man identisk med Albin på ett ödsligt Gotland. Frågorna hopar sig, är han inte död och vad var det egentligen som hände kring Albin för många år sedan. Vi lär känna Gunnar och Eva lika mycket som Albin under bokens gång.

Det är en bok om känslor, tankar och mänsklighet. Det är något djupt tankeväckande över hela boken.

Stillsamhet trots allvarliga händelser och full fart är bokens ledord.

Berättelsen om Kevinfallet

Bok av Andreas Slätt
Betyg saknas
En bok man läser för den hissnande berättelsen och inget annat. Författaren lyckas ge en intim och personlig bild av både Kevin och Christians familjer. Det är ärligt, rakt, personligt och oeehört sorgligt.

Fyraårige Kevin hittas en dag död och snart därefter blir hans kompisae Christian och Robin huvudmisstänkta. Fallet blir enormt uppmärksammat eftersom det är små barn som ska ha dödat ett annat barn. Det visar sig med tiden vara både falskt och dessutom ett fall som misskötts på alla punkter . Oändliga förhör med ledande frågor har ställts till två små barn utan närvarande föräldrar. Trots albi fortsätter rättsväsende, socialtjänst och barnpsykolog att läsa in vad de vill i förhören och gång på gång krossa en familj.

Nu när bröderna är frikända berättas deras och deras föräldrars historia. Dessutom får vi följa Kevins föräldrar och deras tankar kring det som hände.

Språket i boken är väl inte lysnade och skulle kunna arbetas igenom. Dock tar historien och de inblandades

Hela historien är verkligen ett enormt svek från samhället.