Recensioner av Caroline

Goda grannar av Mattias Edvardsson 

Betyg 3
Inte en av sommarens starkaste böcker.
Boken börjar bra och spännande för att sedan bli mer ointressant, för mig alltså. Alla andra verkar ju älska den.

Boken hoppar i tid och mellan personer men är lätt att följa. Varje person bidrar med sitt perspektiv vilket fördjupar historien. Boken börjar med att en granne blir påkörd utanför sitt hus. Mycket tyder på att det inte var en olycka. Därifrån följer vi ett antal grannar i nutid och dåtid för att ta reda på vad som egentligen hände. Mest berörande är Fabians historia. En pojke i ett av grannhuset som haft det tufft under sin uppväxt.

Det känns en aning som att jag har läst det förut. Påminner om Petra Holts böcker som jag iofs gillar. Är ganska självklart hur det ska sluta men är ändå läsvärt och hittills har jag inte hört annat än hyllningar.

Ytspänning av Olivier Norek

Betyg 4
Noemie är kommissarie i Parispolisen när hon skjuts rakt i ansiktet och tvingas till lång habilitering. Istället för att återgå till vanlig tjänst skickas hon till en by som är nedläggningshotad. Väl där dyker ett barnlik tvingas hon återerövra rollen som kommissarie.

Lagom spännande och intressanta detaljer om dykning och de hemligheter som gömmer sig i byn. Som sig bör finns en del överraskningsmoment men bokens styrka är ändå den familjära tonen och huvudkaraktären Noemie och hennes känsloliv.

Midsommarnattsdrömmar av Bengt Ohlsson 

Betyg 4
Vi följer ett ungdomsgäng under tre perioder i deras liv. Vi startar 1988 för att sedan hoppa till 2003 och slutligen ta oss ann 2018.
Till en början är det midsommarafton 1988 och vi träffar ett kompisgäng som firar tillsammans. Gänget består av Sofia, som är den stora stjärnan, och är tillsammans med Nicke som står lite i hennes skugga. Tomas som äger stugan där de firar. Ida och Aarif som nyligen blivit ett par. Och Jenny och Olof som samma kväll avslöjar att de väntar barn.

Ohlsson beskriver relationerna inom och mellan personerna på ett ypperligt sätt. Vi lär känna var och en både från sin egen synvinkel och från de andras och hur de själva och deras relationer förändras medan åren går.

Många av livets ämnen lyfts. Oro för barnen, otrohet, skilsmässor och par- och vänskapsrelationer , rasism, främlingsfientlighet och me too.

Enda delarna jag har lite svårt för är de där sexuelitet beskrivs och kanske framför allt den kvinnliga. Men, det är något som jag ofta tycker manliga författare misslyckas med att beskriva på ett trovärdigt sätt.

På det hela en bok vars djup i karaktärerna kommer finnas kvar i mig och troligen växa med tiden.

Resa över avgrunden av Birgitta Lindqvist

Betyg 4
En underbart tankefull bok om livet och döden och det där emellen. Underbara visdomsord från alla möjliga ställen på jorden i en bok om stor sorg. Jag kommer på mig själv med blyertspenna för att stryka under extra tänkvärda meningar.

Bokens huvudperson har blivit lämnad av sin man efter 40 års äktenskap. Vem är den kvinna som står där, ratad och ensam?

Birgitta skriver med inlevelse i korta kapitel som fångar smärtan samtidigt som den ger inblickar i platser och händelser runt jorden. En del sekvenser är aningen obegripliga för mig som läsare men de fungerar ändock som passager till de riktiga guldkornen.

En modig och tänkvärd bok. Läs den vettja!

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane 

Betyg 4
Vi lär känna Laurie precis när hon blir dumpad av sin pojkvän sedan 18 år. Ledsen och sårad träffar hon kollegan Jamie som behöver en låtsasflickvän för att vida cheferna att han har ett stabilt privatliv i syfte att kunna avancera på jobbet. De inleder en fejkad relation som ska gynna dem båda.

En riktig romcom som får mig att båda skratta, fälla en tår och få lite hjärtknip. Alltid med vetskapen om att allt kommer att bli bra, bara inte exakt hur. En historia om kärlek som är menad att bli och hur allt bara är hållplatser på resan på vägen mot den äkta kärleken.

Perfekt läsning att drömma sig bort i.

Den som haver barnen kär av Viktoria Höglund 

Betyg 4
Det här var en bok jag ville läsa redan första gången jag hörde om den. Det är första delen i en serie om psykologen Malin Dahl.

En pojke kidnappas mitt under en utflykt med förskolan och psykologen Malin kopplas in i egenskap av sitt jobb som psykolog på företagshälsan. Hennes fokus blir krissamtal med Eva-Lena som är ansvarig på förskolan. Men fler personer med kopplingar till förskolan söker hjälp hos Malin.

Sedan försvinner en pojke till, och sedan ytterligare en... Vem kidnappar små pojkar och vad händer med dem?

Handlingen ger verkligen magont stundvis. Pojkarna som försvinner och deras föräldrars förtvivlan känns rakt in i märgen. Och den stackars Eva-Lena som är ansvarig för barnen som försvinner rakt framför ansiktet på henne. Sorgen och förtvivlan ligger verkligen som en blöt filt över handlingen.

Geiger av Gustaf Skördeman 

Betyg 4
En kvinna, som precis tagit hand om sina barnbarn, svarar i telefon. Strax därefter skjuter hon ihjäl sin man. Sedan försvinner hon. Varför och vad som egentligen ligger bakom är vad boken handlar om. Vi följer även Sara, som växte upp med familjen det kretsar kring. Hon är polis och trots att hon inte ska jobba med fallet kan hon inte riktigr låta bli.

Boken tar fart i ett högt tempo, som sedan saktas ned något under läsningens gång. Det är snabba vändningar och spänningen håller i sig boken igenom. Det är politik på internationell nivå och relationer i en bra blandning där båda delar får sin del.

Boken kräver koncentration och är ingenting som man bara hastar sig igenom. Jag gillar skarpt bitarna om klass och vad kändisskap kan låta oss komma undan med. Dessutom är delarna om prostitution tyvärr högaktuella idag.

Det är bra och det är välskrivet. Men det är ändå något som gör att jag inte helt fastnar i berättelsen. Kanske är ser lite för mycket actionrulle för mig. Kan dock tänka mig att många skulle älska den här.

Ingen utväg av Cara Hunter

Betyg 4
Boken börjar med en bostadsbrand där två barn hittas bland ruinerna. Ena barnet dödförklaras på plats och det andra kämpar för sitt liv. Ingen av föräldrarna hittas på platsen och ett sökande efter dem inleds.

Det blir allt klarare att det handlar om en mordbrand, men frågan är vem som skulle vilja ha ihjäl två små barn.

Vi följer polisernas jakt på svar. Samtidigt som deras arbete går framåt får vi följa familjens historia och vad som har hänt där.

Mycket spännande och härlig läsning att dyka in i. Det är den ena tvisten efter den andra, utan att för den sakens skull bli allt för utspårat. Språket tar oss läsare hela tiden framåt och det blir mer och mer spännande allt eftersom läsningen fortlöper.

Det här är en bok att dras med av och koppla av med.

Min fars hemlighet av Sara Blædel 

Betyg 4
Vår huvudperson är Ilka. Vi lär känna henne när hon precis fått veta att fadern som, en dag plötsligt försvann när hon var liten, har gått bort. I USA finns ett arv att hämta. Ilkas åker dit och upptäcker snabbt att hon ärvt pappans begravningsbyrå som inte direkt är hundraprocentigt välskött. Ilka dras rakt in i att hantera byrån, dess anställda och klienterna. Som om det inte vore nog börjar konstiga saker hända när en person i byn hittas mördad och Ilkas begravningsbyrå blir ansvariga för begravningen.

Boken är mycket varm, mysig och hemtrevlig. Trots lik, ett mord och en miljö som utspelar sig på en begravningsbyrå lyckas den med konststycket att vara riktigt avkopplande att läsa.

Kallare än is av Helena Kubicek Boye 

Betyg 3
Detta är del 3 i serien om psykologen Anna Varga som jobbar i psykiatrin i Säter.

En av hennes patienter, en ung kvinna, hittas död på isen. Det visar sig snabbt att något inte stämmer och åter igen granskas Anna och hennes arbete. Efter inte lång tid hittas en varg lemlöstad och spänningen skrivas upp. Polisen fastnar i sin utredning och Anna börjar själv undersöka saker.

Jag har lärt känna och gillar Anna Varga och de, ganska få, övriga karaktärer som finns kring henne. Miljöerna börjar kännas hemma och jag trivs i världen kring Anna och de aningen mystiska inslag som ligger i bakgrunden.

I den här delen saknar jag dock rättspsykiatrin! Hoppas vi får återvända dit i nästa del.

En härlig, avkopplande och spännande (utan att för den sakens skull bli för otäck) serie att dyka in i