Sagan om ringen, #1

Ringens brödraskap

The Fellowship of the Ring
Bok av J. R. R. Tolkien
Sagan om ringen är en fantasyberättelse uppdelad i tre delar: ”Ringens brödraskap”, ”De två tornen” och ”Konungens återkomst”. Triologin är en av världens mest sålda. I centrum för berättelsen står den mäktiga och alldeles magiska härskarringen som alla är ute efter. Berättelsen blir en kamp mellan det goda och onda, mellan mörkret och ljusets krafter.
En fantastisk resa med i ett hisnande tempo. Härliga karaktärer och händelser som lockar till både gråt och skratt och som är omöjlig att lägga ifrån sig. Läs den själv eller för dina barn, det är en otrolig upplevelse att läsa den för första gången, eller som för mig, den femte.
Sagan om Ringen (Ringens brödraskap) är den första delen av tre i berättelsen om den fiktiva världen Midgård, skriven av den bortgångna författaren J.R.R Tolkien. Detta djupa, märkliga, och fantastiska verk har kommit att bli en av nutidens mest uppmärksammade och älskade berättelser.

I det stillsamma och fridfulla Fylke lever folkslaget Hobbitar. Hobbitarna är kända för sin kärlek till mat och dryck, för sin lathet och för sin förmåga att gå obemärkta. Fylke har sedan tidens början varit fridfullt, men det dröjer inte länge innan trollkarlen från öst, Gandalf, tar med sig trubbel till den lilla byn. I en fantastisk resa genom den fiktiva världen Midgård blir läsaren introducerad till en rad märkliga skapelser, karaktärer, och folkslag. Boken bjuder på humor, sorg, kärlek och mycket mer.

För den som sedan tidigare har ett intresse av J.R.R Tolkiens verk är boken perfekt för att få en djupare förståelse av Härskarringen, vad som hände innan Frodo Baggins tid, och hur den mörka sidan kom att ta över stora delar av Midgård.

Boken kan till en början upplevas som seg, då författaren J.R.R Tolkien tar god tid och många paragrafer på sig att beskriva de olika folkslag, miljöer, och karaktärer som befinner sig i Midgård. Efter en gnutta tålamod och vilja tar boken fart efter de första 100 sidorna och utvecklas därefter till ett enormt spännande äventyr som slutar på ett sätt som gör att läsaren inte kan vänta med att läsa uppföljaren. Boken skall definitivt bedömas och recenseras som en del av en trilogi, då stora delar av boken introducerar läsaren till vad som komma skall i de två senare delarna. Boken är utan tvekan ett mästerverk och jag rekommenderar alla med en gnutta intresse av fantasy och fiktiv läsning att läsa både denna bok och dess uppföljare.