Julfritt

Skipping Christmas
Bok av John Grisham
"Årets julklapp." Metro "Rolig bok i julstressen!" Aftonbladet "Träffsäker, rolig och överraskande." Gotlands Tidningar Julfritt är en dråplig skildring av det kaos och den hysteri som blivit en del av jultraditionen. En klassisk saga för vår egen tid. Tänk dig ett år utan jul. Att inte behöva trängas i varuhusen, äta en massa fet mat, få julklappar som man inte vill ha. Luther och Nora Krank bestämmer sig för att, för en gångs skull, strunta i att fira jul. De kommer inte att bjuda in grannarna på julkalas, de kommer att vara de enda på hela gatan som inte har någon julgran. När det väl blir jul ska de ha gett sig iväg på en härlig kryssning i Karibien. Men att strunta i julen är inte fullt så enkelt som de tror, de upptäcker snart att det kan få vådliga konsekvenser.
När Luther och Noras enda dotter reser utomlands i jobbet över jul, bestämmer de sig för strunta i julen ett år och åka på en tiodagarskryssning till Karibien. Men när den årliga snögubben på taket inte dyker upp hos paret blir grannarna minst sagt misstänksamma och det börjar ryktas att något inte står rätt till. Dessutom börjar barnen i området protestera utanför deras hus och kräver att de ska "befria Frosty". Allt vad de kan försöker de kringgå veckorna innan jul för att komma iväg på sin efterlängtade kryssning, men julen har ändå sitt sätt att smyga sig in.

Detta var en mycket underhållande berättelse med bitter eftersmak. Här vill man verkligen till varje pris undvika allt vad julen innebär med överkonsumtion av julklappar ingen har någon egentlig användning för, sammankomster med flådiga fester och middagar. Författaren har på ett skickligt vis fått ihop bristen på julstämning till att ändå bli en riktigt julmysig, komisk bok. Lättläst och med glimten i ögat.