En röd liten fågel i juletid

A Redbird Christmas
Bok av Fannie Flagg
Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel ...
Jag kände tidigare till Fannie Flagg genom hennes bok Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café, som jag tyckte mycket om, och blev så glad när jag fann En liten röd fågel i juletid av samma författare. Vintern i Chicago kan vara svår med snöstormar och när sjukpensionären Oswald Campbell får veta att han kanske bara har några månader kvar att leva, föreslår hans läkare att han ska flytta till ett varmare klimat. Men vart ska han ta vägen? Han läser en broschyr där man undrar varför välja Florida eller Kalifornien när man kan hyra ett förtjusande rum eller en bungalow i Baldwin County? Genom ett märkligt telefonsamtal får han en bostad ordnad i den lilla staden Lost River i Alabama, där han tas emot med förtjusning av stadens änkor och ogifta damer. Oswald börjar finna sig till rätta och trivs med det nya livet, som man får följa vidare. Boken är fylld med värme, humor och kärlek. Trots att den utspelar sig i juletid, är det ingen direkt julbok utan kan läsas när som helst.
Älskade ”Stekta gröna tomater”! Det här är en julig variant av den som innehåller ett helt gäng med härliga karaktärer.

Jag har bara läst en bok av författaren Fannie Flagg tidigare; ”Stekta gröna tomater”; men vilken bok sen! Det jag verkligen uppskattade med den boken var persongalleriet. Vilket jag starkt kan känna igen i den här boken.

I boken får vi träffa Oswald Campbell som har fått ett besked som skakar om hans liv i dess grundvalar. Han måste förändra sin livssituation om det så blir det sista han gör (vilket det kanske blir)? Av en händelse hittar han ett litet samhälle som passande nog heter Lost River och ligger i Alabama. 
Men trots namnet så finns det något fint i det lilla samhället; inte bara dess omgivningar utan även människorna som lever tillsammans i en harmoni (bitvis spretig; men ändå). Det som förändrar Oswalds liv totalt heter Jack och Patsy. Ett udda par med två Stora hjärtan!

Det här är en bok som man Aldrig vill att den ska ta slut men sen måste man fortsätta läsa för man vill veta hur det går… Dubbelt? JA VÄLDIGT!

Så vill du ha en bok som är en julig och kärvänlig så är det ”En röd liten fågel i juletid” som är boken för dig!
"Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel ...

Jag gillade den här boken. Den har en mysig och varm känsla med härliga karaktärer och man blir glad av att läsa den. Historien i sig är lite svag så därav endast en trea men om man vill läsa något som bara är trevligt utan otäckheter så är det här en sådan bok.
En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg.
Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campell får veta att han har högst några månader kvar att leva. Läkaren råder Oswald att söka sig till varmare klimat. Av en tillfällighet får han kontakt med en kvinna i den lilla staden Lost River, Alabama. Kvinnan ordnar ett rum till Oswald. Lokalbefolkningen tar emot emot Oswald på ett öppet och trevligt sätt. Snart blir han uppvaktad av några av de ogifta kvinnorna i Lost River. Snart börjar Oswald njuta av livet igen.
En härlig bok och fina karaktärer.
En mysig och annorlunda julberättelse som dröjer sig kvar. Tycker mycket om karaktärerna i det lilla samhället.
Fannie Flagg, som egentligen heter Patricia Neal, är väl mest känd för sin bok Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café från 1987 (på svenska 1992), en bok som filmades 1991. Men 2004 kom hennes bok A redbird at Christmas (på svenska året därpå). I min ägo hamnade En röd liten fågel i juletid via ett hemligt bokpaket jag vann.

Boken inleds med nån som inte mår så bra, vilket i och för sig är ganska typiskt för en feelgoodroman. Det är november och snöstorm i Chicago när den ensamme Oswald Campbell, en gång ett barnhemsbarn, besöker sin läkare. Där får han domen att han ska dö snart om han inte flyttar till ett ställe med varmare klimat. Doktorn tipsar om Lost River i Alabama. Trots att det verkar som om staden knappt finns hamnar Oswald där. Han känner sig genast hemma i den lilla byhålan och tas emot med öppna famnar av stans alla singeldamer. Han får nya vänner i bland andra affärsinnehavaren Roy och fiskaren Claude. Men i bokens centrum flaxar den vingbrutna röda kardinalfågeln Jack, en fågel som blir den lika vingbrutna flickan Patsys bästa vän.

Många av karaktärerna har olyckliga kärlekshistorier bakom sig. Den nyktre alkoholisten Oswald har till exempel en skilsmässa i sitt bagage. Relationen med ex-frun är visserligen god, men hon har en ny familj. Oswald är alldeles ensam – tills han kommer till Lost River. Där finns andra ensamma själar – och en helt ny gemenskap.

Fannie Flagg lyckas teckna inte bara fina personporträtt, vissa riktiga karaktärer! Hon har dessutom en förmåga att skapa stämningar som dallrar av känslor, till exempel förväntan inför jul, längtan efter en kär vän, olycklig kärlek. Alla brustna hjärtan lagas emellertid inte i boken, men den lämnar mig med en varm känsla som jag gärna håller kvar.

Mitt omdöme blir det högsta. Ge bort den här boken till nån som behöver återfå tron på mirakel!
När Oswald får ett sjukdomsbesked ställs livet på ända. Han lever ett storstadsliv, men måste nu tänka om. Han reser bort till ett ställe som ska vara bra och ge lugn och ro för att han ska må bra och förlänga livet. Dock händer det saker som ännu en gång förändrar livet.