När kejsaren var gudomlig

When the Emperor was Divine
Bok av Julie Otsuka
Februari 1942. Solen lyser över Berkeley i Kalifornien. En kvinna stannar till utanför det lokala postkontoret, läser kallelsen som är uppsatt i fönstret och återvänder hem för att städa och packa. I likhet med tusentals andra japanska amerikaner - män, kvinnor och barn - har hon förvandlats till fienden, praktiskt taget över natten. Tillsammans med sin familj kliver hon på tåget som tar dem till ett interneringsläger i Utah. Där väntar barackerna, ökendammet, taggtråden och de många rädslorna.När kejsaren var gudomlig är Julie Otsukas omskakande debutroman, som skildrar den förändrade tillvaron för Kaliforniens japanska befolkning efter attacken mot Pearl Harbor.
En kort och snabb berättelse om en familj med japanskt ursprung i USA tiden efter bombningarna i Pearl Harbour. Medan pappan hämtats i bara morgonrock och tofflor och förts bort till okänt öde placeras mamman, sonen och dottern i ett interneringsläger i öknen.

Det sägs inte så mycket i boken egentligen och personerna nämns inte vid namn. Det är inte heller något stort fokus på händelserna i världen under tiden. Men samtidigt, genom att få ta del av karaktärernas tankar och funderingar förstår man mer än vad som sägs.

Speciell författarstil, enkel och elegant, och jag uppskattade den lilla historielektionen, om är skönlitterärt berättad, som boken gav.