Robert Langdon, #2

Da Vinci-koden

The Da Vinci Code
Bok av Dan Brown
Denna kioskvältare leder Robert Langdon och Sophie Neveu in en fantastisk, otrolig och häpnadsväckande historia fylld av olösta gåtor och mystik. Langdon är symbolforskare och professor inom ämnesområdet. Han är i Paris när ett samtal om en brutalt mördad intendent på Louvren når honom. Vad han inte vet är att han själv är misstänkt för dådet. Kommer han att kunna bringa klarhet i fallet?.
Man håller andan flera gånger. Den fascinerar och överraskar. Ett måste för historieintresserade och dem som vill ha en riktigt spännande berättelse.
Det här är en skickligt skriven spänningsroman att sätta tänderna i! Otroligt spännande, intressant och händelserik läsning med gedigen research som bakgrund och kunskap inom olika ämnen gör detta till en storslagen bladvändare! Da Vincikoden är första boken jag läser av Dan Brown och nu är jag fast och ett troget fan. Om du gillar att få kugghjulen i hjärnan att arbeta med matematiskt och analyserande tänkande, få levererat faktakunskaper som bygger på verklig research och kunskap, söker spänning, intressanta miljöer med gedigen historia, lösa kluriga gåtor, lära dig nya saker inom konst och historia samt händelser som försätter huvudkaraktären/erna i blåsväder och i situationer som blir på liv och död så är det här en bok för dig! Du lever i och med huvudkaraktären Robert Langdon som är Hardvardprofessor och expert inom religiös symbolik. Det är intensivt och boken är fullpackad med action, farliga situationer, hemligheter, gåtor som behöver lösas osv. Jag kommer definitivt läsa hans andra böcker och framförallt de där man vidare får följa just Robert Langdon.

Jag ger absolut betyget 🥇🥇🥇🥇🥇/5.

Läs den!
I denna kioskvältare får läsaren möta Robert Langdon för första gången. Han är symbolforskare med fokus på religiösa symboler och Harvardprofessor inom området, men konsthistorik är också en av hans specialiteter. Langdon är i Paris och förbereder en föreläsning rörande symboler och dess betydelse när telefonsignalen ljuder genom rummet. Det är viktigt. Den äldre mannen som är intendent på Louvren har blivit bragd om livet och i samband med upptäckten av kroppen har en uppseendeväckande kod uppmärksammats. Robert kallas, inte helt oväntat, till platsen men det han inte vet är att det finns en misstanke mot honom. Väl på plats träffar han kriminalinspektör Bezu Fache och Sophie Neveu, en kryptograf inom den franska polisen. Tillsammans försöker Robert och Sophie lösa fallet, inte minst med hjälp av Leonardo da Vincis tidigare verk. Intendenten som mördats verkar ha tillhört ett sällskap kallat Prieuré de Sion, detsamma som storheter som Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli och Isaac Newton, för att nämna några. Men vad innebär det? Robert Langdon och Sophie Neveu förstår att de är heta villebråd i en värld där information om en väl bevarad hemlighet kan innebära livsfara. De måste hinna tyda symboler och avkoda alla ledtrådar innan de faller offer för de krafter som gör allt för att hålla sanningen dold.

Det som är så bra med denna bok är, förutom språket och spänningen, att läsaren bjuds in i försök att själv knäcka koder och förstå vad symboliken står för. En genialisk bok/skrift på många sätt, ja den är ju såklart även oerhört spännande och underhållande då den ger intryck av att vara en ”vanlig” kriminalroman fastän det inte alls är så, utan mycket mer. Här gäller det att försöka lyfta blicken och se sammanhang man kanske aldrig tänkt på. Jag kan inte nog lovorda denna bok, trots att jag inte var riktigt nöjd med slutet. Förväntningarna var väldigt höga då de byggdes upp under läsandets gång, men jag blev faktiskt lite besviken på upplösningen, även om resan dit var fantastisk.

Jag vill rekommendera Da Vinci-koden till alla som gillar välskrivna mysterier och som samtidigt erbjuder en lite högre abstraktionsnivå än vad som är vanligt vad gäller deckare. Här bjuds läsaren verkligen in och kan själv försöka lösa gåtor samtidigt som bokens huvudpersoner i högt tempo kämpar på för att lösa det aktuella fallet. Den som gillar att försöka förstå sig på det okända och blir engagerad av dolda budskap på olika nivåer torde uppskatta denna bok. Fakta och fiktion i en genialisk mix.