Den stora skrivboken

The Notebook
Bok av Ágota Kristóf
Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Ett icke namngivet krig, ett icke namngivet land, en mormor som kallas för Häxan av byns invånare, och som är alkoholiserad och elak. För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever. "Den stora skrivboken" är en brutal, vacker och angelägen roman om vad krig och exil gör med människor. På ett avskalat och kristallklart språk rasar berättelsen fram.
Den här boken gillade jag mycket! Språket är fantastiskt, enkelt och precist. Inga förskönande liknelser eller så, bara beskrivet rätt upp och ner.
Jag har sällan läst en så drabbande bok som Agota Kristofs Den stora skrivboken. Språket är enkelt och barnsligt precis som dagboken de två bröderna skriver i den stora skrivboken. Det är också precist och utan överflöd, rätt, brutalt, komiskt och ibland konstigt.
Det är en bok om lojalitet och kärlek, om överlevnad och krig.
En bok som jag vill läsa igen!