Anne på Grönkulla, #7

Regnbågens dal

Rainbow Valley
Bok av Lucy Maud Montgomery
Anne och Gilbert har ett lyckligt äktenskap och sex barn. En dag får de en ny granne, pastorn John Meredith. John är änkling och hans fyra barn är moderlösa. Invånarna i Avonlea börjar betrakta John som en bristfällig förälder, men få känner till hur osjälviska och lojala hans barn är. Bara Annes och Gilberts barn kommer dem riktigt nära. Tillsammans bildar de en hemlig klubb, och de håller till på ett alldeles speciellt ställe: Regnbågens dal, där bäckar porlar och körsbärsträd blommar. Lucy Maud Montgomery (1874-1942) växte upp på en ö i Kanada, i samma område som böckerna om Anne utspelar sig. Till att börja med hittade hon ingen som ville ge ut hennes böcker om Anne på Grönkulla, men de väl gavs ut blev de en stor succé. Böckerna har filmatiserats ett antal gånger och även spelats in som TV-serie.
Boken Regnbågens dal är författaren Lucy Maud Montgomerys sjunde och sista bok i serien om Anne på Grönkulla.

Man fortsätter att följa den spralliga, rödhåriga Anne med fräknar, men som nu växt upp och är tillsammans med Gilbert. Dem lever i ett väldigt lyckligt äktenskap och har tillsammans sex fantasifulla barn.

Som vanligt finns det mycket saker som händer, nya påhitt och tokerier. Men det blir som mest spännande när en ny granne flyttar in , änklingen pastorn John Meredith och hans fyra barn. Folket i Avonlea fråga sätter Johns roll som far, dem anser att han inte duger, men är allt verkligen som folk tror? Eller ligger det en hund begraven? . Annes och Gilberts barn gillar nykomlingarna och dem blir snabbt vänner. En hemlig klubb bildas och vad kan inte vara bättre en att klubbens tillhåll är i Regnbågens dal ❤️

Den här sista boken är klart läsvärd, men tycker inte den är lika bra som dem tidigare. Hade önskat följa mer Anne och hennes roll som mamma och tycker även det är lite mindre ”poesi” vackra ord i boken.