Den frusna trädgården

Winter Garden
Bok av Kristin Hannah
Den frusna trädgården är en rörande berättelse om två systrar som upptäcker att deras mor bär på hemligheter som de aldrig hade kunnat föreställa sig. Systrarna Whitson är så olika två syskon kan bli. Meredith har stannat kvar i den trygga lilla småstaden, gift sig, skaffat barn och så småningom övertagit ansvaret för familjens äppelodling. Den rastlösa, orädda Nina är däremot på ständig resa till världens oroshärdar i sitt yrke som krigsfotograf. När systrarnas far plötsligt blir svårt sjuk återvänder de till barndomshemmet och konfronteras med sin kyliga, avståndstagande mor, Anya. Nina blir besatt av att få henne att berätta hela den hemlighetsfulla saga hon så många gånger har påbörjat för sina döttrar, men aldrig riktigt lyckats avsluta. Därmed inleds en resa genom moderns ryska förflutna, som tar systrarna längre än de någonsin hade kunnat ana och som kommer att ändra deras uppfattning om vilka de själva är.
Följ familjen Whitsons familjeöde genom årtionden. Vi får följa med från livet I ett krigsdrabbat Leninggrad ända till nutidens USA, då Nina och Meredith får familjehistorien berättad för sig. Gripande och vacker berättelse!
En fantastik bok!
Berättelsen är otroligt gripande och även om den är uppdiktad så får man ändå en känsla av hur människornas kamp för överlevnad i St Petersburg under andra världskriget. Författarens sätt att växla mellan nu- och dåtid är mycket bra. Ett stort plus till den fina slutet.
En berättelse som utspelar sig i Leningrad(St Petersburg) och på äppleodlingen Blehey Nochi (Vita Nätter).
Anya är huvudpersonen och mamma till Meredith och Nora.

Systrarna har alltid kännt det som att modern inte kunnat älska dom och de försökte med allt för att få hennes kärlek.

Modern bär på en sorg och historia från andra världskriget och Stalins skräckvälde.

När fadern dör nystas moderns historia upp .Det är en roman om hur trauma och förlamande sorg kan forma en människa men också en roman om försoning.

De två första kapitlen är lite sega men sedan får berättelsen fart.