Extremt högt och otroligt nära

Extremely Loud and Incredibly Close
Bok av Jonathan Safran Foer
"Det finns så mycket hjärta och insikt i den här boken att man skälver efter läsningen." Barometern Är någon där? Hallå? Det är pappa. Om det är någon hemma, så svara. Det har hänt något här. Jag ville bara tala om att jag är okej och att ni inte ska oroa er. Den brådmogne Oskar Schnell, nio år, bär på en hemlighet. Hans far var ett av offren i World Trade Center efter attacken den 11 september 2001. Hans far var ett av offren i World Trade Center efter attacken den 11 september 2001. Bara Oskar vet att fadern, innan han omkom, upprepade gånger ringde hem och lämnade meddelanden på familjens telefonsvarare. Det sista var riktat till Oskar som var hemma men som struntade i att lyfta luren. "Han älskar språkliga och formmässiga fyrverkerier och romanen är en hejdlöst kreativ och ambitiös skapelse, fylld av glad energi och högljudd påhittighet." Svenska Dagbladet "Det finns hos Jonathan Safran Foer dessutom en sällsynt värdighet i berättandet. Han återger, mitt i svärtan och smärtan hans karaktärer bär på, själva tron på livets inneboende möjligheter." Sundsvalls Tidning
Extremt högt och otroligt nära, 2005

Författare: Jonathan Safran Foer

Orginaltitel: “Extremely Loud and Incredibly Close”

Oskar Schell, en nioårig pojke, har inte varit lycklig sedan hans pappa dog i terrorattackerna den 11 september. Ovetande för alla utom Oskar, på dagen för attackerna, ringde Oskars pappa huset fem gånger. Oskar var hemma för det femte samtalet men klarade inte av att ta telefonen. De fann aldrig hans fars kropp och begravde en tom kista vid hans begravning. Oskar är rasande över att hans mamma har börjat spendera tid med en man som heter Ron och oroar sig över att hon har börjat gå vidare. Oskar lider av extrem ångest och föreställer sig nyckfulla uppfinningar för att hantera förlusten. En natt bestämmer han sig för att titta igenom sin fars garderob och ser en vas gömd på den översta hyllan. När han försöker hämta den tappar Oskar vasen. När den krossas hittar han ett kuvert med ”Black” skrivet på. Kuvertet innehåller en konstig nyckel. Oskar beslutar sig för att besöka alla personer med efternamnet “Black” i New York City för att försöka upptäcka vad nyckeln öppnar. Det finns också en parallell berättelse om Oskars farföräldrar. Romanen innehåller brev från Oskars farfar, Thomas, till sin pappa och brev som hans mormor skriver till honom.

Det här var en sådan otroligt fin berättelse där man får följa olika personer som har olika tankar, åsikter och idéer om deras olika förhållanden i livet. Man får höra om Oskar och hans förhållande till hans föräldrar, Oskars mor-och farföräldrars förhållande var väldigt intressant att läsa om. En stor del av denna bok och berättelsen har mycket med just olika förhållande och om människorna som finns runt omkring dig i ditt liv. Självklart det uppenbara också: sorg och bortgång.

Jag skulle absolut rekommendera denna bok till dig som vill läsa en underbar, sorglig och spännande bok om ett mysterium och hur olika människor hanterar sorg. Det är en bok som får en att tänka efter och samtidigt väcker många känslor under bokens gång.
Så förtjust i språket, i tilltalet, i bokens huvudkaraktär. Det är en bok som berör en av vår moderna katastrofer men ur en liten pojkes perspektiv. ”Tunga skor” blev ett uttryck som jag tagit med mig sedan dess.