Möss och människor

Of Mice and Men
Bok av John Steinbeck
Steinbecks Möss och människor utspelar sig i Kalifornien under 1930-talet. Läsaren får följa George och Lennie, två vänner som försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar runt om grannskapet. Steinbeck skriver verklighetstroget om hur en vanlig arbetares liv kunde se ut under den stora depressionen som drabbade USA 1929.
Möss och människor handlar om två bröder, varav den ena har en funktionsnedsättning. Helt otrolig bok, ett mästerverk. Trots att den är så kort lyckas den väcka starka känslor. Väl värd sin status som klassiker.
Ett mästerverk om två kringströvande arbetssökande i början av 1900 talet. Den ena har ett funktionshinder och älskar djur och fångar möss som han kramar för han tycker om dem men då dör dom. Den andre tar hand om honom och dom kommer till en gård och får arbete som han trivs på och blir kär i en uttråkad kvinna och tvingas välja mellan kärleken och vänskapen. Mycket välskriven och spännande och en av mina topp 5 favoriter bland böcker.
En fulländad och tidlös roman som inte lämnar någon oberörd. Det är tveklöst en klassiker som bör läsas, gärna flera gånger, under ett liv.
Denna bok som utspelar sig under depressionen under 30talet i USA, handlar om George och Lennie som är dagdrivare som söker jobb. Det går ganska bra i början på gården de arbetar på men allt eftersom utsätts Lennie för grymheter vilket får katastrofala följder. Rekommenderar verkligen denna bok.
Dagdrivarna George och Lennie söker jobb så de kan tjäna ihop tillräckligt med pengar för att nå deras dröm att de en dag har en egen liten bit land med djur där de kan leva av naturen. Så får de arbete på en gård. Allt är bra tills Lennie blir utsatt för grymhet, missförstånd och svartsjuka råkar göra något allvarligt som han inte menar, men inte kan göra ogjort. Så Lennie gömmer sig och väntar på att hans vän George ska komma och hjälpa honom. Men det blir inte som Lennie har tänkt sig.
Var lite Skeptisk först, trodde inte jag skulle gilla den. Men vad fel jag hade. Detta är en liten bok med mycket känsla i. Enkelt skriven rakt på utan att komplicera något. Svårt att sluta läsa den. Kände så med karaktärerna och slutet gjorde mig tårögd. Rekommenderar denna bok till alla att läsa, missa inte denna fantastiska bok.
Jag gillar verkligen boken! Den har tänkvärda karaktärer och handlingen är bra. Jag blir lite berörd av boken också. Jag vet inte varför men jag blir berörd, kanske är det slutet? Jag gillar att de lever ett enkelt liv och att de arbetar och är som alla andra. Det känns som böcker ofta vill visa att "jag har det bättre än dig", i alla fall från bokens utgivningsperiod. Men inte den här!
Jag gillar verkligen boken!
Det här var en klassiker som jag var väldigt tveksam till att läsa då jag har lite svårt för böcker som speglar vissa historiska tidsperioder. Men jag blev glatt förvånad när jag läste boken. Den var riktigt intressant och man ville verkligen veta hur det skulle gå för bokens huvudkaraktärer George och Lennie.

Boken speglar verkligen 1930-talet i USA, vilket betyder att den till en viss del är ganska jobbig att läsa. Detta på grund av att världen såg så annorlunda ut och det var en brutal värld att leva i. Lennie är till exempel förståndshandikappad, något som man absolut inte förstod sig på under denna tid. George tillbringar därför i princip hela boken med att skydda Lennie mot dem som skulle vilja göra honom illa på grund av Lennies handikapp. Dessutom speglar boken tidens rasism och en hel del av det nedvärderande språket återfinns i boken, så är man känslig bör man tänka sig för innan man läser boken. Dock tycker jag att det är viktigt att vi lyfter fram att det tyvärr har sett ut så här i världen även om det kan vara jobbigt att läsa om.

Relationen mellan George och Lennie är verkligen speciell. Trots att man först tycker att Lennie är den som behöver George, inser man till slut att de båda behöver varandra. Utan varandra är de vilse i världen, även om detta visar sig på olika sätt.

Det som kan vara tråkigt med boken är Steinbecks förkärlek till att beskriva allt i minsta detalj. De första sidorna är bokstavligen talat bara en beskrivning av miljön i en skogsdunge. Trots det är boken intressant att läsa, och till en viss del bidrar dessa beskrivningar till att få läsaren att förstå hur det var att leva under den här tiden.

Detta är en bok som jag verkligen rekommenderar alla att läsa.