Den gamle och havet

The Old Man and the Sea
Bok av Ernest Hemingway
En gammal fiskare vid namn Santiago har åkt ut i sin båt varenda dag de senaste dag månaderna utan att lyckas fånga en endaste fisk. Varje kväll kör han tomhänt in i hamnen, och byborna viskar om att den gamle nog har gjort sitt. Men Santiago är övertygad om att de har fel.
En bok om en gammal man som försöker fånga en stor svärdfisk efter många dagar utan fångst. En långsam och ganska händelselös bok, men den lyckades ändå fånga mig. Väldigt fina beskrivningar av fiskarna, havet och naturen. På ett sätt lik den populära boken "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens. Den hade en väldigt lugnande inverkan på mig. Sen har den även mycket symbolik, varav jag nog bara förstod en pyttedel.
En klassiker av Hemingway som man nästan bör ha läst. Bra men blev lite besviken på den, läste den för över trettio år sedan och kom ihåg den som bättre men som sagt smaken kanske ändras över åren.
Ja, jag erkänner; fram tills i våras hade jag inte läst/lyssnat på Ernest Hemingways berättelse "Den gamle och havet", trots att jag i alla år har hört väldigt gott om den. Kanske var det därför som jag blev rätt besviken när jag väl lyssnade på den.

Nej, "Den gamle och havet" var ingen bok för mig. Jag är rätt dålig på att läsa mellan raderna när det gäller romaner och dolda budskap ska vi inte prata om. Troligtvis är det just det som krävs med den här berättelsen och då är det inte så konstigt att utgången blir så här.

I mina ögon var romanen tråkigt skriven, vilket medförde att jag hade svårt att koncentrera mig emellanåt. Fast detta kan som sagt bero på att jag inte förstod bokens budskap.
Den gamle och havet av Ernest Hemingway är en riktig klassiker som alla borde läsa någon gång i livet. Den handlar om en gammal fiskares kamp mot en jättestor svärdfisk. Han måste sedan försvara sin imponerande fångst mot hajarna som vill äta upp den. Denna historia kan låta banal och tråkig, men det är det som gör denna bok så fantastisk. Historien såväl som språket är enkelt utan några överflödiga ord eller detaljer. Det är en bok med mycket symbolik. I grund och botten är det en bok om människans liv, drömmar och hopp samt verkligheten som ibland kommer ikapp.

Boken gavs ut år 1952, tre år innan författarens död år 1961. Den gamle och havet blev hans mest berömda bok och anses idag vara en klassiker. Berättelsen är lika enkel som den är gripande. Läsaren får följa med fiskaren Santiago och hans öde på havet utanför Kubas kust. Den gamle mannen har ingen vidare fiskelycka och får inte napp på många dagar. Vädret är hårt och förhållandena drar ned humöret, men fiskaren ger inte upp. Han drömmer om att fånga en riktigt stor fisk och en dag slår drömmen in. Efter 85 dagar på sjön får Santiago napp. Det var inte vilken fisk som helst heller, utan den största och finaste fisken som någonsin skådats.

Nu börjar en lång kamp mot fisken. Istället för att lyckas få in den mot båten är det istället fisken som drar Santiago längre ut till havs. Det är en kamp på liv och död. Till slut är det den gamle mannen som vinner över svärdfisken. Han dödar fisken, men den är för stor för att ha i båten så den får hänga på släp. På väg in mot land äts fisken upp av hajar och lämnar endast skelettet och huvudet kvar.

Boken har ett enkelt och mycket vackert språk med stor symbolik. Fisken kan tolkas som en symbol för drömmar med många viktiga budskap. Bland annat belyser boken vikten av hopp, livsglädje och kämparvilja. Det är viktigt att aldrig ge upp, utan människan måste kämpa. Världen är inte alltid glädje och lättsamhet, men med en stark vilja och rätt attityd kan människan åstadkomma stordåd.

Den gamle och havet är ett riktigt mästerverk som belönats med det prestigefulla Pulitzerpriset.
Det är en bok som alla bör läsa någon gång i livet. Allra helst bör den sträckläsas och efteråt bör du ge dig själv tid att reflektera över bokens budskap.