Där själen vissnar

Bok av Ulf Hamrin
Det finns flera miljoner unga kvinnor i världen som aldrig registrerats - officiellt finns de alltså inte. Vad händer när några av dessa faller i händerna på maktgiriga män som glömt sina fina ord om människors lika värde? Jonarp är en trött liten ort. Men förvånansvärt mycket har tilldragit sig där på den sista tiden. Och många på högre orter har planer för den lilla staden, planer som kan få katastrofala konsekvenser för den vanliga människan. Finns det dem som vågar stå upp emot makteliten? Där själen vissnar är en spänningsroman som tar avstamp i det lilla svenska samhället Jonarp för att via Thailand, Australien, Etiopien och Albanien få sin upplösning i en lägenhet i Stockholm. En roman som utforskar maktbegär och människans utsatthet. Ulf Hamrin är en svensk författare. Han intresserar sig för människans natur och aktuella ämnen. Där själen vissnar är hans debutroman.
Där själen vissnar av Ulf Hamrin tar upp ett väldigt obehagligt ämne på ett spännande sätt. Vi möter människotraffickingens offer på ganska nära håll. Dels eftersom vi kommer i kontakt med Kanya, som blivit lovad en bättre framtid i Sverige, men hamnar ganska snart i helt andra omständigheter, men också för att vi får möta de personer som utnyttjar de utsatta.

På andra sidan träffar vi flera personer som bor i en mindre kommun i södra Sverige, kommunpersoner, företagare och anställda och så Ann, som bor i Stockholm och jobbar extra som modell och hyr en lägenhet för fotografering tillsammans med just Kanya. När Kanya plötsligt försvinner, börjar Ann nysta i det och snart har hon dragit ihop ett gäng som försöker outa alla inflytelserika män som deltar i sexträffar med ovilliga offer.

Det är obehagligt att läsa, och Ulf Hamrin ska ha en eloge för att han inte räds att beskriva det på ett sådant sätt.

Persongalleriet är ganska stort, men då alla till slut knyts ihop fungerar det bra. Jag gillar Ann och hennes personlighet och anda. Hon är inte rädd för att ta i med hårdhandskarna och se till att det som måste göras blir gjort. Jag tycker också om Axel och Erik. Mycket för att Axel visar att det går att lära gamla hundar att sitta, och Erik för att han verkar så genuin ända från början. Sedan kanske jag tycker att flera av bokens personer verkar ändra på sig lite väl lättsamt, ungefär som att de från ena sekunden till en annan blir en helt ny person, och det tar bort lite av läsningen för mig.

Starten är lite trög, och det tar ett tag för mig att komma in i läsningen på riktigt men när ”utredningen” börjar och Ann börjar nysta i det hela, flyter allt på och jag slukar resten av boken.

Där själen vissnar ger upphov till mycket eftertanke och jag gillar att det är som i verkliga livet, att allt och alla inte alltid är vad de verkar.