Bodenstein-&-Kirchhoff-Reihe, #6

Stora stygga vargen

Bad wolf
Bok av Nele Neuhaus
En het junidag hittas liket efter en sextonårig flicka i floden Main utanför Frankfurt. Hon har blivit mördad och kroppen bär spår av brutal misshandel. Och ingen saknar henne. Flera veckor efter det makabra fyndet står Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein fortfarande rådlösa i sökandet efter hennes identitet. Så landar ett nytt fall på deras bord. En populär tv-programledare har attackerats och låsts in i bagageluckan på sin bil. Hon har nyligen arbetat på ett reportage om en hemlighetsfull organisation, med medlemmar från samhällets allra högsta skikt. Medan Pia och Oliver gräver djupare i fallet flätas det oväntat samman med den anonyma flickan vid flodkanten, och blottar en fruktansvärd hemlighet som kommer dem obehagligt nära.
Mitt i sommaren, i juli 2017, hittade en bok som då ännu inte var utkommen ner i min postbox. Albert Bonniers förlag hade vänligen sänt mig Nele Neuhaus kriminalroman Stora stygga vargen.

Poliserna Oliver von Bodenstein och Pia Kirchhoff får den här gången två otäcka fall att utreda. En het junidag hittas en död ung flicka i floden Main utanför Frankfurt. Hon har emellertid varken druknat eller tagit livet av sig, ska det visa sig, hon är mördad. Det märkliga är bara att ingen tycks sakna henne. Ett par veckor senare inträffar ett vidrigt överfall på en känd programledare från TV. Programledaren har arbetat med ett reportage om en skum organisation. Uppenbarligen har hon kommit alltför nära den fruktansvärda sanningen – någon har velat tysta henne. Och märkligt nog hänger de båda fallen ihop.

Som sist är persongalleriet ganska stort. Ingångarna i boken är flera. I vanliga fall brukar sånt förvirra och irritera mig, men i Stora stygga vargen lyckas författaren galant lotsa in mig i händelserna snabbt. Faktum är att boken är så bra att jag har svårt att släppa den. Den är en riktig bladvändare och alla moment i tillvaron som hindrar mig i läsningen ser jag som störande.

Jag gillar språket och måste därför också prisa översättaren som lyckats att göra tyskan till svenska. Däremot hittar jag ganska snart ett fult och onödigt korrekturfel. Sånt drar i vanliga fall ner mina omdömen, men i det här fallet visar jag överseende eftersom boken jag har fått är mer ett provtryck. Vidare tycker jag att omslaget är snyggt, fast jag förstår ärligt talat inte kopplingen mellan omslagets vinterlandskap och boken som ju utspelar sig i juni.

Det här är emellertid en sån spännande bok om ämnen och företeelser som är minst lika hemska i verkligheten. Saker som tyvärr alltid kommer att finnas i vår understundom grymma värld där de mest oskyldiga, barnen, hamnar i klorna på vuxna som de enbart borde uppleva trygghet med.

Nu vill jag genast läsa mer av Nele Neuhaus, så sätt fart, författare, förlag och översättare! Mitt omdöme för Stora stygga vargen blir utan tvekan det högsta.