Bodenstein-&-Kirchhoff-Reihe, #7

Annars skjuter jägaren mig

To Catch A Killer : Bodenstein & Kirchhoff 4
Bok av Nele Neuhaus
Bröllopsresan är planerad över jul och nyår. Äntligen ska kriminalinspektör Pia Kirchhoff, hemligt nygift, få sin välförtjänta semester. Men ett par dagar före resan nås hon av ett telefonsamtal som får planerna att gå om intet. I det lilla samhället Eschborn utanför Frankfurt har en äldre kvinna skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Kort därpå inträffar ytterligare ett liknande mord: en kvinna skjuts genom sitt köksfönster. Inget av offren hade några fiender. Varför måste just de dö? Trycket på utredningen ökar snabbt. Pia Kirchhoff och hennes chef Oliver von Bodenstein söker efter en mördare som tycks välja sina offer godtyckligt - och de kommer en mänsklig tragedi på spåren.
Hur många böcker som har kommit ut i Nele Neuhaus Frankfurt-serie/Kirchhoff-Bodenstein-serie är rentav oklart. Men vad jag förstår finns tre böcker i serien utgivna på svenska. Första delen fick jag i julklapp för några årsen och del två fick jag för recension från Bonniers. För ett riktigt bra pris köpte jag den tredje delen av dessa tre, Annars skjuter jägaren mig..

Kriminalinspektör Pia Kirchhoff har gift sig i hemlighet och nu väntar en härlig semester och dito bröllopsresa. Men så startar en serie till synes random skjutningar. Människor utan nån koppling till varandra mördas i sina hem och/eller i sällskap av nära och kära. Några fiender tycks offren inte ha. Pia Kirchhoff väljer att avstå från sin resa. Tillsammans med sin chef Oliver von Bodenstein griper hon sig an fallet. Skjuter mördaren godtyckligt ihjäl folk eller hänger allt ihop i en djävulusisk plan?

Det här är riktigt spännande direkt från början. Som läsare får jag följa såväl poliserna som mördaren, men mördarens identitet är inte känd för mig. Polisernas arbete leder fram mot att morden hänger ihop. Dessvärre störs deras arbete av en underlig profilerare. Handlingen utspelas i december, i juletid, och influensatid, vilket gör igenkänningsfaktorn hög (jag läste boken i december 2020). Men... kapitlen är i längsta laget och jag tycker att boken är onödigt pratig på vissa ställen, främst från mitten och framåt. Där finns händelser och personer som inte riktigt för berättelsen framåt. Det känns som att de mest finns med i boken som utfyllnad.

Jag gillar emellertid den här serien och författarens skriver bra och trovärdiga kriminalromaner - polisarbete kan med all säkerhet kännas som ganska långsamt arbete ibland, inte alls lika rafflande som på TV. Därför blir mitt omdöme inte det högsta, men högt.
Nele Neuhaus har skrivit en uppföljare till böckerna "Snövit ska dö" och Stora stygga vargen", som i alla fall inte gör mig besviken. Boken "Annars skjuter jägaren mig" är en tät kriminalroman med hög spänning. Kriminalinspektör Pia Kirchhoff planerar att åka iväg på bröllopsresa över Jul och Nyår, men något annat kommer emellan. Några dagar innan resan får hon ett telefonsamtal om en kvinna som skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Straxt därefter sker ett liknande mord. Pias bröllosresa får vänta och nu får hon annat att ta tag i, jakten på en mördare.