Need to Know

Need to Know : A Novel
Bok av Karen Cleveland
Karen Clevelands thriller Hon som inte vet bjuder in läsaren till en rysligt spännande berättelse. CIA-analytikern Vivian Miller står inför ett ödesdigert val efter att hon hittat en hemlig mapp med bilder på personer som arbetar som infiltratörer i landet. Hennes familj och jobb är hotade, men plikttrogenheten kallar. Vem kan hon egentligen lita på?
Från Norstedts förlag kom ett paket med ett förhandsexemplar av den svenska utgåvan av Karen Clevelands bok Need to know. På svenska fick boken titeln Hon som inte vet.

Vivian Miller jobbar för CIA. Hon är fyrabarnsmor och gift med Matt. En dag när hon kommer till jobbet för att arbeta, som vanligt med att avslöja ryska spioner i USA, hittar hon en mapp. Mappen innehåller bilder på fem infiltratörer som lever under falska identiteter i USA. En av bilderna föreställer… Matt. Plötsligt sätts hela Vivians tillvaro i gungning. Hon slits mellan plikten gentemot sin arbetsgivare och sitt land och kärleken till sin familj. Ska hon ange Matt eller ska hon låta bli? Oavsett hur hon gör lär hennes liv gå sönder.

Det här är en riktigt spännande och obehaglig spionthriller. Att tvingas stå inför de val Vivian gör är snudd på omänskligt. Valen måste ändå göras och de leder förstås till konsekvenser. Författaren bygger snyggt och säkert upp spänningen och läsaren känner starkt med Vivian – även om läsaren i det här fallet inte är CIA-analytiker.

Jag skriver inte mer än så här, men mitt omdöme blir det högsta trots att det är en debutroman. Gillar du spionthrillers ska du definitivt hålla utikik efter den här boken.
Hon som inte vet 3+/5
Karen Cleevland

Vad gör du när allt du tar för givet kanske är en lögn?

Boken utgår från Vivian, skriven i jag-form vilket gör att hennes sätt att se på andra och uppleva vardagen med små barn kontra jobb beskrivs rätt detaljerat.
Men så sakteliga kommer boken till sin kärna. Vad händer om man inser att man lever i en lögn? Vem kan man lita på egentligen? Hur går man vidare? Vad är viktigast i livet?

Karen Cleveland har jobbat som analytiker på CIA i åtta år, de sista sex inom området antiterrorism. Hon har en masterexamen från Trinity College i Dublin och en från Harvard University.
Genast förstår man som läsare att det som händer i romanen tyvärr kan vara sant. Att s.k. sovande celler /spioner finns i världen är ett faktum. Ett ständigt dolt hot som säkerhetspolisen i olika länder ständigt undersöker.
Detta gör boken än mer skrämmande och spännande på samma gång.

@fantastiska_böcker