Före fallet

Before the Fall
Bok av Noah Hawley
Scott Burroughs är en kämpande konstnär som brukar ta färgan över till New York för att få lite miljöombyte. Den här gången erbjuder öns sommargäster en ledig plats i deras privatjet och Scott hänger med och upplever en flygplanskrasch i havet. Nio personer omkommer och de enda som överlever är Scott och en fyraårig pojke. I boken får läsaren följa två personers överlevnad trots omständigheterna och pojken är numera föräldralös.
Det finns inte många men ett par saker som gör mig rädd för att dö. Jag är egentligen mer rädd för att leva. Men att bli levande begravd eller vara med om en flygplansolycka skrämmer skiten ur mig. Antagligen handlar det om att jag då skulle ha tid att inse och tänka att jag var på väg att dö – och det var inte mitt beslut. Att drunkna vill jag inte heller, för det gjorde min pappa. Jag hittade Noah Hawleys bok Före fallet på en hylla nånstans och lånade den. Boken handlar om en flygplansolycka.

Scott Burroughs är konstnär. Vanligen tar han färjan till New York från Martha’s Vineyard. Den här gången blir han erbjuden plats i ett privatplan och tackar ja. Men kort efter start störtar planet i havet. Scott och en liten pojke är de enda överlevande. Det visar sig att pojken är ensam arvtagare till en rik familj. Detta gör att såväl pojken som Scott får ögonen på sig. Var det en olycka eller fanns det nån hotbild? Och vem är Scott Burroughs egentligen..?

Det här är spännande så det förslår redan från början. Eftersom Scott och pojken JJ överlever genom att simma känner jag att ta upp simning var rätt beslut av mig. Författaren, en ny bekantskap för mig, är regissör, producent och manusförfattare för såväl TV som film. Det märks tydligt. Miljöskildringarna är väldigt realistiska. Men det blir också lite för mastigt och utdraget när alla inblandades bakgrundshistorier får ganska stor plats. Jag gissar emellertid att detta har nåt med upplösningen att göra, men det blir för omständigt. För upplösningen i sig är väldigt enkel. Trots allt handlade det hela om känslor, inte attentat. Det gör hela storyn ganska raffinerad, egentligen.

Mitt omdöme blir högt.
Ett privatplan lyfter från Martha's Vineyard till New York. Ombord finns 11 passagerare, en flygvärdinna och två piloter. Sexton minuter efter de lyft störtar planet ner i vattnet. Bara två personer överlever. varför störtade planet? Olika teorier bildas och snart spårar allt mer och mer ut ur fokus och media gör sina egna anklagningar samtidigt som FBI försöker lösa vad som hänt. Kommer de hitta svar på sina frågor?
I kapitlen får läsaren följa med på vad som händer efter att flygplanet kraschade och även läsa historier om hur de personer som fanns med på planet levde innan. Det är ett intressant sätt att läsa på och få reda mer om karaktärerna. Ett sätt jag verkligen gillade och som gör att man är riktigt spänd på att få reda på hur allt hänger ihop. En bra thriller som jag gärna rekommenderar.
En mindre lyckad konstnär vid namn Scott erbjuds plats i ett exklusivt privatplan när han ska åka från ön (sitt hem) till New York. Ett dåligt val att anta visar det sig, då planet störtar i havet strax efter start. Alla omkommer omedelbart förutom Scott och en fyraårig pojke. Efter många otrevliga umbäranden i det fasansfulla havet, så möter Scott även misstänksamhet och konstiga spekulationer när de två kommit i land.

Pojken som Scott har räddat livet på är nu ensam arvtagare till en rejäl förmögenhet då ena föräldern var en relativt lyckosam och känd person i en viss bransch. Spekulationerna kring Scotts involvering i "olyckan" når höga höjder och han står ofrivilligt i rampljuset. Den officiella utredningen blir såklart lidande av all medial cirkus och utredarna leds tvångsmässigt att syna Scott och samtidigt utröna eventuell hotbild mot någon på planet.

Boken är ju inte mycket till thriller egentligen, vilket den utges att vara, och alltför mycket av storyn framgår i baksidetexten, vilket jag inte gillar. Däremot är den välskriven och bitvis spännande, främst efter kraschen och kämpandet i och mot havet. Intressant är också Scotts och pojkens speciella relation. Storyn är väldigt amerikansk, med miljonärer här och där, och champagnedrickande elitmänniskor. Alla är lyckade, utom Scott, men kanske lyckan även vänder för honom? Det är egentligen en väldigt separerad berättelse, som i tre delar, tre världar. Upplösningen eller förklaringen, som man kan kalla det, serveras ganska prompt mot slutet.
Gillar du lite blandad kompott: spänning, lyckade och rika män/kvinnor, lyxiga flygplan, neurotiska piloter, droger, lite snusk och sköna kvinnor. Ja, då tycker jag du ska läsa "Före fallet" av Noah Hawley.