En högre rättvisa

Bok av Michael Hjorth
Kriminalpsykologen Bergman arbetar inte längre på Riksmord utan försörjer sig som författare och föreläsare. Hans dotter Vanja har också lämnat enheten och han har inte hört av henne på flera månader. Vanja är i full gång med att utreda en serie våldtäkter i Uppsala, men när ett av gärningsmannens många offer avlider så blir både Riksmord och Sebastian Bergman inkopplade.
Jag gillar verkligen böckerna om Riksmord och alla karaktärer i boken. Jag följer med spänning deras utredning och deras privatliv. Känner med dem och väntar med spänning på nästa bok, för det bara måste komma en till.
Sjätte boken i serien om den osympatiska kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Riksmord kopplas in när en serie våldtäkter och mord begås i Uppsala. Spännande och oväntade hädelser ända till slutet.
I bokhyllorna hemma har fem böcker i serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman stått ett bra dag. Hösten 2018 kom den sjätte boken i serien ut och den hamnade förstås på min inköpslista. Till julklapp fick jag bland annat en peng och den pengen gick i sin tur bland annat till en bok, den sjätte delen i Hjort & Rosenfeldts kriminalromaner om Sebastian Bergman, En högre rättvisa.

Sebastian Bergman ligger fortfarande inte bra till bland gänget hos Riksmordkommissionen. Han har gjort sig omöjlig på flera olika sätt, bland annat för att han är sexmissbrukare. Dessutom visade det sig att han är far till en av poliserna i gruppen. Gruppen, vars personer också har sina privata problem, har splittrats, men inkallas till Uppsala för att jobba med en serie våldtäkter. Offren sövs, de får en säck över huvudet och därefter våldtas de. Så småningom inser utredarna att de utsatta kvinnorna inte är slumpvis utvalda.

Sebastian Bergman-serien är skriven av två författare och det tar en stund att komma in i sättet de skriver på. Men snart är jag uppe i full fart igen. De här böckerna har karaktärsteckningarna som främsta signum. De känns oerhört realistiska – samtidigt som jag tänker att alla människor, även de fiktiva, tycks ha rätt stora problem. Är det (inte) så i verkliga livet också?.. Oavsett detta skrider handlingen framåt snabbt som en biljakt. Det är inte bara Uppsala som är inblandat utan till och med Svenska kyrkan – och en annan kristen församling som påminner starkt om Livets Ord. Det är roligt när poliserna rör sig i kända trakter, men förstås mindre roligt trots allt eftersom det i skrivande stund smyger omkring än man som ofredar kvinnor på riktigt här. Vi får hoppas att detta klaras upp snabbt. Den fiktiva överfallsmannen i boken avslöjas så småningom och det känns i alla fall bra.

Mitt omdöme blir det högsta. Det här är en trovärdig och spännande kriminalroman med ett aningen oväntat slut.
En högre rättvisa är bok nummer sex i serien om Riksmord och kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

Boken utspelar sig i Uppsala där en serievåldtäktsman sätter staden i skräck. Gärningsmannen söver sina offer genom att smyga sig på dem bakifrån och placerar sedan en säck över deras huvud innan våldtäkten fullbordas.

När ett av offren hittas död kallas Riksmord in för att hjälpa till med den lokala utredningen. Vanja är redan en del av utredningen eftersom hon tillfälligt arbetar i Uppsala. Gruppen är splittrad både fysiskt och av sina personliga angelägenheter. Sebastian åker runt i Sverige och berättar om sina böcker. De otäcka fallen i Uppsala får gruppen att samlas igen och de är tvungna att lägga sina interna strider samt sina personliga problem åt sidan. Redan tidigt i utredningen upptäcker de att offren inte verkar vara slumpvis utvalda. Gruppen gör allt de kan för att hitta kopplingen mellan dem men stöter på hinder eftersom det verkar vara många personer som inte vill att sanningen ska komma fram.

Hjorth och Rosenfeldt skriver som vanligt intressant och insatt om ämnet samtidigt som de i texten väver in fakta från verkligheten. Boken är precis som deras tidigare böcker välskriven och du tvekar in i det sista kring vem som är gärningsmannen.