Inuti huvudet är jag kul

Bok av Lisa Bjärbo
Liv har precis flyttat och ska börja i en ny skola. Problemet är att hon är extremt blyg. Så snart hon befinner sig utom hemmets väggar har hon ångest och oroar sig för allting. Liv tänker att andra nog ser henne som en urtrist person. Men egentligen är hon en kul person, inuti huvudet.
Har skrattat högt på grund av hög igenkänningsfaktor! Så relatable för en med social ångest. Lättläst men trots det ett målande språk.
Inuti huvudet är jag kul
Bokens författare är Lisa Bjärbo. Boken handlar om Liv som flyttar från Stockholm till en väldigt liten stad i Småland, Ingelstad. Liv ska börja i en ny klass, i en helt ny stad, där hon inte känner någon. För alla kan det vara tufft, men Liv är extremt blyg och vågar knappt svara på tilltal. Hon överanalyserar allt och även om hon knappt säger någonting, tänker hon på vad hon sa i efterhand. Liv tänker ut många roliga svar i huvudet, men hon vågar inte visa vem hon är. Hon är rädd för att ingen ska tycka om henne, eftersom att hon är så blyg. Boken utspelar sig i skolan och hemma hos Liv.
📚
Åldersgrupp: 12+
📖
Bokgenre: Tonårsdrama
📚
Jag tycker om boken väldigt mycket, då den skildrar hur det är att vara ung. Vilka problem man kan ha och hur olika individer handskas med liknande problem som man själv kanske har. En bok som även passar lite äldre, så man får mer förståelse i hur det är att vara ung.
Liv är sjutton år och nyinflyttad. Nu ska hon börja på en ny gymnasieskola och Liv är inte bara nervös – hon är fullkomligt skräckslagen. Liv är otroligt blyg och så snart hon är utanför hemmets väggar oroar hon sig för precis allt. Liv tänker att hon måste framstå som den tråkigaste människan någonsin. Tänk om bara alla kunde förstå att hon faktiskt är rolig, inuti huvudet.

Bjärbo beskriver skickligt hur det är att vara en socialt awkward tonåring med allt vad det innebär.
Det här är en ungdomsroman, men den kan - och bör - läsas även av vuxna. Lisa skriver som vanligt med humor, lättläst och ändå djupt. Hon har förmågan att skriva om allvarliga och svåra ämnen, utan att det blir en tung text. Däremot kanske man fäller en och annan tår, eller håller andan medan man snabbläser när det kör ihop sig för huvudpersonen.

Huvudpersonen Liv är en sådan där tjej som är superblyg och livet blir inte enklare av att hon flyttat från Stockholm till en liten by där hon inte känner en kotte. Det är en roman som inte bara handlar om det klassiska temat i barn- och ungdomsböcker: att komma till en ny ort och en ny klass och lyckas få vänner. För Liv är det värre än så. Hon lider av panikångest, utan att själv veta vad det är, vilket skrämmer henne. Lisa Bjärbo skildrar henne så ömsint och man förstår precis hur det känns inuti Liv när hon ska redovisa inför hela klassen.

Det är också en bok om relationer (till pappan, till vänner), om kärlek och om hopp.