Hjärtats osynliga raseri

The Heart's Invisible Furies
Bok av John Boyne
Irland 1945. Den gravida Catherine Goggin slängs handgripligen ut från mässan, förskjuts av familjen och får på egen hand ta bussen till Dublin och söka sig sin försörjning. Catherine är 16 år, stark och oförvägen, hon tänker inte låta sig kuvas. Sonen Cyril föds och Hjärtats osynliga raseri är hans egen berättelse. Uppväxten med de kylslagna men inte ovänliga adoptivföräldrarna: den ikoniska författaren Maude Avery och den förmögne bankmannen Charles, internatskolan, passionerna, flykten från äktenskapet (vid bröllopsmottagningen), 1980-talets New York, Amsterdam och i bakgrunden Irland och Dublin, den hotfulla, förtryckande staden. "Du är ju inte en riktig Avery", konstaterar Maude och Charles, men vem är han och var kommer han ifrån? Hjärtats osynliga raseri är en irländsk utvecklingsroman - fängslande, gripande och samtidigt stillsamt humoristisk - som följer Cyril Avery från vaggan till graven (nästan) och Irlands utveckling från 1945 och framåt. En roman med läsös, svärta och originalitet som dessutom får läsaren att känna sig smart och glad och berörd.
Jag var lite tveksam till boken till en början, den såg tung ut både handling- och sidantalsmässigt men redan efter ett par kapitel så inser jag att den kommer vara en fröjd att läsa för den är humoristiskt skriven vilket gör att man lättare kan ta till sig den otroligt tunga historien.
.
Jag älskar också en bok som tar sig igenom en karaktärs liv där personerna i omgivningen vävs samman på ett sätt som gör att man inte kan sluta läsa.
.
En del utav boken berör också 80-talets HIV-epedemi som berörde mig starkt, en period som jag inte läst något om.