Allt som återstår

Bok av Elin Boardy
Allt som återstår är en familjehistoria som tar sin plats i ett kargt bohuslänskt landskap i början av 1900-talet, genom årstider och människoöden, förbi historiska skeenden och åldersväxlingar, hela tiden med ett sjungande, målande språk. En berättelse om en kvinna, som i sin vanlighet blir alldeles unik. Medan de andra syskonen söker sig bort -- tre av dem ända till Amerika -- blir Emma den som stannar kvar och tar hand om gården med sin far. Hon är bara sjutton när hon blir gravid med drängen Emil. De gifter sig och barnaskaran växer sedan i snabb takt. Men efter hennes pappas bortgång försämras förhållandena alltmer. Och ute i Europa står första världskriget för dörren. Emma är fast på samma plats som modern före henne. Händernas göromål och huset och barnen fyller varje sekund. En gripande berättelse om en kvinnas kärlek, ensamhet och utsatthet.
Vi träffar Emma i Bohuslän i början på 1900-talet.

Hon blir gravid med drängen Emil när hon bara är 17 år och de gifter sig. Emmas mamma dör tidigt, alla Emmas syskon har lämnat gården för att flytta till Alingsås, Uddevalla och Amerika så det faller sig naturligt att hon och Emil får ta över gården eftersom Christian, Emmas far, inte orkar som förr.

Emma och Emil får flera barn i raskt takt (totalt 6) och det är ofta svårt att få det att gå ihop.

När så fadern går bort och arvet ska delas med Emmas syskon blir det om möjligt ännu mer knapert och Emma och Emil tvingas sälja djur på gården. Emma försöker klara allt och håller fasaden utåt, men inom sig går hon sönder allt mer. Och så kommer Emil hem en dag och har skurit sig svårt i handen på lien….

Det här är en sorglig, men bitvis väldigt vacker berättelse om en kvinnas liv i början på förra seklet. Emma sliter hårt med arbetet på gården, ta hand om hushåll och barn och är, som de flesta andra kvinnor på den tiden, helt beroende av sin make. Emma bär på en inre oro som gör sig påmind oftare och oftare och blir tyd