Den stora skrivboken ; Beviset ; Den tredje lögnen

The Notebook
Bok av Ágota Kristóf
Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Ett icke namngivet krig, ett icke namngivet land, en mormor som kallas för Häxan av byns invånare, och som är alkoholiserad och elak. För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever. Agota Kristofs trilogi är en brutal, vacker och angelägen roman om vad krig och exil gör med människor. På ett avskalat och kristallklart språk rasar berättelsen fram över sidorna.
Vilken stark läsupplevelse! En bok som kommer att stanna kvar länge i minnet! Om två tvillingpojkars uppväxt under kriget. Det är gripande, otäckt och liknar inget annat jag läst.
Makalös läsupplevelse om två bröders dramatiska, tragiska och bisarra uppväxt. Jag sträckläste, boken var omöjlig att lägga ifrån sig.
Det här är en läsupplevelse som heter duga! Berättelsen om tvillingarna Lucas och Claus är bitvis både rå och psykologisk och väcker starka känslor hos läsaren. Agóta Kristóf skidrar med ett fantastiskt språk hur krig kan påverka en människa på de mest schockerande och sorgliga sätt. I bokens olika delar skiftar berättarjaget vilket får en att fundera på vad som verkligen är sant. Den var i princip omöjlig att lägga ifrån sig och lämnade mig med känslan ”wow, vad läste jag precis?”.