The Letter

Bok av Kathryn Hughes
Tina Craig är gift med en våldsam man. Varje ledig timme hon har försöker hon arbeta för att samla ihop tillräckligt med pengar för att en dag lämna honom. För att helt kunna undvika hemmet arbetar hon också volontärt på en second hand-butik för välgörenhet. En dag när hon söker igenom fickorna på en gammal kavaj hittar hon ett brev. Det är förseglat och frankerat. Tina öppnar och läser brevet ett beslut som kommer att förändra hennes liv för all framtid. I en annan tid och ett annat liv: Billy Stirling har insett att han varit en riktig idiot, men nu ska han försöka ställa allt till rätta. Den 4:e december 1939 sätter han sig ner och skriver ett brev som han hoppas kommer att förändra framtiden. Det gör det också på många fler sätt än han kan ana. Brevet berättar två parallella historier om två kvinnor. De är födda med flera decennier mellan sig, men ödet för dem samman och en kvinnas olycka blir en annan kvinnas lycka.
Brevet är första boken av författaren som jag läser, men efter denna måste jag läsa mer som hon skrivit.

Boken är uppdelad på tre delar, och författaren hoppar mellan två olika tider. Dels får vi stifta bekantskap med Tina, men också med Chrissie och Billy. Detta är verkligen en bok för mig, för jag gillar när författaren hoppar mellan olika tider och sedan väver samman dem – om författaren lyckats göra det snyggt vill säga. I Brevet lyckas Kathryn Hughes suveränt.

Tina är den vi först får följa och jag lider med henne redan från början. Att hon bor tillsammans med en våldsam make, och inte riktigt ser det själv, trots att hennes vänner försöker hjälpa henne flera gånger. Jag förstår att det inte kan vara lätt, och att hon egentligen förstår vad som händer och därför vill ta sig därifrån, men att hon samtidigt inte vill lämna för att de faktiskt är gifta och för att hon älskar honom. Jag gillar att hon till slut är så pass stark att hon att hon måste lämna sin man – även om det inte varar länge.

Chrissies och Billys relation är egentligen ganska kortlivad i boken, även om de kämpar länge för att få vara med varandra, så jag har lite svårt att ta till mig den. Dock gillar jag de delarna mest i boken, förutom när författaren väver ihop de två förloppen till ett. Då är det svårt att lägga ifrån sig boken, för jag vill hela tiden veta hur det går.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att boken är ganska lättläst för en van läsare, med en fångande historia som det är svårt att lägga ifrån sig.
Brevet av Kathryn Hughes

Två helt olika liv, två kvinnor under två tidsepoker. Ett brev väver samman de bägge kvinnornas liv.

Tina Craig är gift med en man som är elak och våldsam mot henne. Hon arbetar varje ledig timme för att samla ihop tillräckligt med pengar för att en dag lämna honom. Dessutom volontätarbetar hon i en second hand-butik för välgörenhet för att undvika hemmet och sin make.

En dag när hon söker igenom fickorna på en gammal kavaj hittar hon ett brev. Det är förseglat och frankerat. Tina öppnar och läser brevet ett beslut som kommer att förändra hennes liv för all framtid.

Det är två parallella historier om två kvinnor. De är födda med flera decennier mellan sig, men ödet för dem samman och en kvinnas olycka blir en annan kvinnas lycka.