I taket lyser stjärnorna

Bok av Johanna Thydell
En fjortonårings liv kännetecknas ofta av stormiga kompisrelationer, den första stora kärleken, mycket fokus på ens eget och andras utseende. Mycket kretsar kring att försöka passa in oavsett om det är i det coola gänget eller inte. Men Jenna är inte en vanlig fjortonåring. Hennes mamma är cancersjuk och hennes mormor är gränssättaren.
9 utgåvor
Välj utgåva
I taket lyser stjärnornaSvenska - Pocket
ISBN: 9789150113051
I taket lyser stjärnornaSvenska - Pocket
ISBN: 9789170011580
I taket lyser stjärnornaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789170369278
I taket lyser stjärnornaSvenska - E-bok
ISBN: 9789150115543
I taket lyser stjärnornaSvenska - Okänt
ISBN: 9789176130193
I taket lyser stjärnornaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127087057
I taket lyser stjärnornaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789127118768
I taket lyser stjärnornaSvenska - Pocket
ISBN: 9789127106697
I taket lyser stjärnornaSvenska - Pocket
ISBN: 9789127026773
Mycket intressant bok som tar upp tunga ämnen, cancer, hur man ska passa in och att man är för "lite". Väldigt sorglig bok och har ett fint budskap. Sedan är boken skriven på ett "tonårs-vis", alltså så är det enkelt att läsa och slang förekommer ofta. Tycker väldigt mycket om denna boken.
Jenna är tretton år och har en mamma som är sjuk i cancer. En mamma som kanske kommer dö snart. I taket i sitt rum har Jenna självlysande stjärnor. Under en av dem sitter en dikt som Jenna har skrivit, en dikt som innehåller orden ”om du dör mamma, då tar jag livet av mig”.

Samtidigt som Jenna måste hantera sin oro och rädsla kring mammans sjukdom, måste hon också hantera ett tonårslivs vanliga bekymmer. Det är kompisar, kärlek, grupptryck, vänskap och skolarbete.

I denna delvis självbiografiska berättelse skildrar Johanna Thydell trovärdigt skiftningarna i ett tonårsliv, samtidigt som hon berättar om hur det är att som nybliven tonåring ha en mamma som är sjuk i cancer. Thydell skriver med en poetisk ton, något som berör mig djupt och får mig att gråta lite grann.
I taket lyser stjärnorna är Johanna Thydells debutroman som släpptes redan 2003. Den har verkligen tagit landet med storm och det med all rätt. Boken filmatiserades dessutom bara några år senare och både filmen och boken fick bra respons av såväl läsare som recensenter.

Berättelsen handlar om en fjortonårig tjej som heter Jenna. Som fjortonåring borde Jennas liv kanske mer eller mindre helt kretsa kring kompisar, fritidsintressen, hennes utseende, skolan och den första stora kärleken. Men, Jenna är inte vilken fjortonåring som helst. Jennas mamma har cancer och Jennas mormor är den som oftast får ta hand om Jenna (lite mot hennes mammas vilja). Jennas pappa finns inte riktigt med i bilden heller.

Boken handlar inte bara om hur det är att vara tonåring eller hur det är att ha en cancersjuk mamma, den parerar mellan de båda ämnena på ett väldigt snyggt sätt. För den blödige gäller det att ha näsdukarna till hands för skratten blandas också med gråten under läsningens gång. Den speglar både hur snabbt livet kan förändras som tonåring, men också hur det är att leva med en förälder som är sjuk. Hur tonåringen är ett barn och nästan vuxen samtidigt, framför allt när barnets mamma inte alltid kan ta hand om allt. Tur i oturen så finns mormor. Samtidigt är det mormor som får sätta gränserna och gränser är knappast något som en tonåring uppskattar, åtminstone inte så länge tonåring är tonåring.