När hundarna kommer

Bok av Jessica Schiefauer
Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände. Jessica Schiefauers roman är en förtätad och aktuell berättelse om kärlek, besatthet och om våld. Ester och Isak. Isak och Ester. Två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Småstadstristessen den här våren löper sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare: Ett hakkors i svart bläck på mattebokens pärm, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festerna. När Ester och Isak en vårkylig kväll möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Deras förälskelse väcker dem till liv. Ester sover allt oftare över i Isaks pojkrum, äter frukostmackorna vid hans köksbord. Isak har en lillebror som heter Anton. Och det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.
En ungdomsroman som mycket väl kan läsas även av vuxna. Själv kunde jag inte lägga ifrån mig boken utan sträckläste den.

Under ett år får vi följa bröderna Anton och Isak, Isaks flickvän Ester och hennes väninna Veronica. Isak och Ester blir ett par och deras tonårskärlek mynnar ut i utnyttjande och besatthet. Veronica som inte lever i det bästa förhållandet med sin pojkvän finns ändå hela tiden till hands och hjälper och stöttar Ester. Och så har vi lillebror Anton som hamnar i fel sällskap och det mörka inom honom kommer fram och slutar i en dödsmisshandel. Esters föräldrar sätter tydliga gränser, gränser som inte finns i brödernas familj...
En fantastisk ungdomsroman. Spännande och läs värd. En bar bok som går att använda i undervisning i svenska ämnet.
En ungdomsroman som handlar om det tysta våldet bland ungdomar.

En fin och sorgsen historia om kärlek, våld och en som leder till en besatthet som får en tragisk utgång. Vi får genom boken följa Isak och Ester i deras liv och ta del av deras tankar. Vilka kan man lita på och känner jag verkligen personen så väl som jag trodde? Var kommer hatet ifrån? Och våldet?

Vi får en viktig insyn i hur en ungdoms liv kan se ut
När hundarna kommer är en ungdomsbok av Jessica Schiefhauer. Boken fick Augustpriset 2018 för bästa ungdomsroman.

Boken handlar om bröderna Isak och Anton och deras liv i en småstad någonstans i Sverige. Isak är den äldre brodern och hans stora mål i livet är att hitta någon att älska. Anton är yngre än Isak men är längre och större än honom. Anton är också på jakt efter något, men det är i första hand vänskap. Anton älskar hundar och han går gärna ut med grannens hund när han får. Tyvärr är grannens hund gammal och sjuk så han måste tas bort. Anton tycker det här är jättejobbigt.

En dag träffar Isak Ester och kärlek uppstår. Det är en intensiv kärlek som är nästintill sjuk. Ester har, liksom Isak, letat efter den stora kärleken och en dag står han bara där. Vi träffar också Esters kompis Veronica, som är den snygga och mer populära av de två.

Men, boken handlar inte bara om kärleken mellan Isak och Ester utan det finns en mörk underton i den. En dag träffar Anton Ruben, en kille som har en blixt tatuerad på sin hand och som har lite andra tankar och värderingar än Anton. Anton dras med av Ruben och börjar anamma hans tankar om främlingsfientlighet etc. En kväll händer det oundvikliga, Anton och Ruben träffas vid en sjö och just denna augustikvällen råkar en annan kille finnas vid den sjön också. Simon, som killen heter, råkar utför Ruben och Antons mörka krafter och har inte en chans mot de här pojkarna...

När hundarna kommer bygger på mordet på John Hron, en augustikväll i slutet på 1990-talet. Schiefhauer kommer från Kungälv där mordet inträffade och skriver att hon blev inspirerad av det när hon skulle skriva sin bok.

Språket är ungdomligt och lätt att följa. Det är bra beskrivningar och man känner med personerna i boken under handlingens gång. Det är korta kapitel vilket gör boken mycket lättläst.

Jag rekommenderar boken mycket varmt och den kan läsas av både ungdomar och vuxna.