När hundarna kommer

Bok av Jessica Schiefauer

Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände. Jessica Schiefauers När hundarna kommer är en förtätad och aktuell berättelse om kärlek, besatthet och om våld.

Ester och Isak. Isak och Ester. Två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Småstadstristessen den här våren löper sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare: Ett hakkors i svart bläck på mattebokens pärm, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festerna.

När Ester och Isak en vårkylig kväll möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Deras förälskelse väcker dem till liv.

Ester sover allt oftare över i Isaks pojkrum, äter frukostmackorna vid hans köksbord.

Isak har en lillebror som heter Anton.

Och det här är berättelsen om Esters och Isaks stora kärlek. Och det är berättelsen om när Anton tog en annan människas liv.

Mindre

Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas... Mer

8 utgåvor
Välj utgåva
När hundarna kommerSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176511695
När hundarna kommerSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176470718
När hundarna kommerSvenska - Pocket
ISBN: 9789175035673
När hundarna kommerSvenska - E-bok
ISBN: 9789163887192
Når hundene kommerDanska - Pocket
ISBN: 9788763844185
Ester & IsakFinska - Pocket
ISBN: 9789512361694
När hundarna kommerSvenska - Pocket
ISBN: 9789163880353
När hundarna kommerSvenska - Pocket
ISBN: 9789163889974
När hundarna kommer är en ungdomsbok av Jessica Schiefhauer. Boken fick Augustpriset 2018 för bästa ungdomsroman.

Boken handlar om bröderna Isak och Anton och deras liv i en småstad någonstans i Sverige. Isak är den äldre brodern och hans stora mål i livet är att hitta någon att älska. Anton är yngre än Isak men är längre och större än honom. Anton är också på jakt efter något, men det är i första hand vänskap. Anton älskar hundar och han går gärna ut med grannens hund när han får. Tyvärr är grannens hund gammal och sjuk så han måste tas bort. Anton tycker det här är jättejobbigt.

En dag träffar Isak Ester och kärlek uppstår. Det är en intensiv kärlek som är nästintill sjuk. Ester har, liksom Isak, letat efter den stora kärleken och en dag står han bara där. Vi träffar också Esters kompis Veronica, som är den snygga och mer populära av de två.

Men, boken handlar inte bara om kärleken mellan Isak och Ester utan det finns en mörk underton i den. En dag träffar Anton Ruben, en kille som har en blixt tatuerad på sin hand och som har lite andra tankar och värderingar än Anton. Anton dras med av Ruben och börjar anamma hans tankar om främlingsfientlighet etc. En kväll händer det oundvikliga, Anton och Ruben träffas vid en sjö och just denna augustikvällen råkar en annan kille finnas vid den sjön också. Simon, som killen heter, råkar utför Ruben och Antons mörka krafter och har inte en chans mot de här pojkarna...

När hundarna kommer bygger på mordet på John Hron, en augustikväll i slutet på 1990-talet. Schiefhauer kommer från Kungälv där mordet inträffade och skriver att hon blev inspirerad av det när hon skulle skriva sin bok.

Språket är ungdomligt och lätt att följa. Det är bra beskrivningar och man känner med personerna i boken under handlingens gång. Det är korta kapitel vilket gör boken mycket lättläst.

Jag rekommenderar boken mycket varmt och den kan läsas av både ungdomar och vuxna.
En av de bästa böckerna jag läst. Så spännande och jag kunde inte sluta läsa. Det tog två dagar. Har nog läst den 4 gånger.