Det stora århundradet, #2

Dandy

Bok av Jan Guillou
De en gång så fattiga norrmännen Sverre, Oscar och Lauritz Lauritzen har fått chansen till en av världens finaste ingenjörsutbildningar. Bara Lauritz har återvänt till Norge. För Sverre är det livet som konstnär i London som lockar och flyttar till sin kärlek Lord Alberts hem. Oscar har hamnat i ett mörkt Afrika.
Del två av historien av bröderna Lauritz och i denna får vi bekanta oss med Sverre närmre. Sverre flyr till Englad när de tre bröderna gått ut utbildningen i Tyskland. Sverre flyr tillsammans med sin älskare Lord Albert till hans stora och pampiga herrgård. Sverre får uttrycka sig konstnärligt i England och bekanta sig med Likasinnade. Det är en fin historia om klasskillnad och friheten att få uttrycka sig fritt, rättvist och konstnärligt.
Bokserien Det stora århundradet handlar om tre fattiga norska barn som har fått chansen att utbilda sig till ingenjörer på ett av Europas finaste universitet. Barnen som nu vuxit upp är Lauritz, Oscar och Sverre Lauritzen. I denna del två i Jan Guillous imponerande långserie får vi framför allt följa Sverre som väljer att flytta till London för att leva med sitt livs kärlek strax innan första världskriget tar sin början. Sverre är konstnärligt lagd och genom honom får vi följa hans liv i London när framtiden ligger för mänsklighetens fötter, en värld som fylls av konstnärer, författare och bohemer.
Jan Guillou skildrar vitt skilda miljöer i den här boken, liksom i de andra böckerna om bröderna Lauritzen. Han lyckas ändå förmedla en trovärdighet som jag imponeras av. Guillou lyckas också driva handlingen framåt på ett spännande sätt och inkludera en hel del matnyttig historia på kuppen. Dandy är, liksom Brobyggarna, en uppvisning i god research och förmågan till att gestalta en bra berättelse.