Eldätaren

Malmösviten, #1
Bok av Kristian Lundberg
"Kristian Lundberg är obrottsligt lojal med samhällets olycksbarn i detta Malmö så fyllt av både grymhet och skönhet." Maria Edström, Kulturnytt P1 Bok 1 i Malmösviten, en serie om fem som alla har Nils Forsberg och gruppen för Extra Ordinära Utredningar i fokus. Limhamnsfältet, strax bortanför det exklusiva bostadsområde som fortfarande går under namnet Bo01 även om det korrekta namnet är Västra Hamnen. Det är här, en tidig morgon med tät dimma, som den första döda kroppen hittas. Kristian Lundbergs hårdkokta och annorlunda roman Eldätaren utspelar sig i ett samtida Malmö. Det är en stad som uppenbarligen håller på att krackelera från insidan och utsidan och där den alkoholiserade f.d. kriminal-utredaren, numera hittegodsexpeditören Nils Forsberg långsamt stiger i graderna, tills han, förvånande nog är den som leder utredningen. Forsberg är nykter. Han försöker göra vad han kan. OM FÖRFATTAREN: Kristian Lundberg är en av Sveriges mest älskade författare och har bland annat tilldelats Ivar Lo-Johanssons personliga pris, Sydsvenska Dagbladets kulturpris, litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne, Aniarapriset och Sveriges Radios romanpris för sina kritikerrosade romaner Yarden (2009, pocket 2016) och Och allt skall vara kärlek (2011).2013 tilldelades han Svenska Akademiens Signe Ekblad-Eldh-pris, och hyllades med ABFs Litteratur- och konstpris 2014 för sin roman En hemstad. 2015 tilldelades han Stiftelsen Natur & Kulturs arbetsstipendium för sitt författarskap.
4 utgåvor
Välj utgåva
EldätarenSvenska - Pocket
ISBN: 9789188429315
EldätarenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176070383
EldätarenSvenska - Pocket
ISBN: 9789170015083
Eldätaren : romanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789171396969
Eldätaren är en poetisk kriminalroman - men absolut ingen deckare. Det är en roman om ett brott i samma anda som när Sjöwall/Wahlöö skrev under den devisen. Det viktiga är inte vem som höll i det eventuella vapnet, körde den eventuella bilen bort därifrån eller röjde undan de eventuella bevisen - utan hur det alls kunde ske.

Det första vi får se av brotten är liken av fyra barn på Limhamnsfältet i Malmö. Hur hamnade de där? Varför hamnade de där? Är det någon som saknar dem, någon mer som bryr sig än de poliser som är anställda för att bry sig?

Den som står i centrum för arbetet med att lösa alla gåtor är Nils Forsberg, nykter alkoholist som lyfts upp från den hittegodsexpeditörstjänst hans synder har förpassat honom till. Han får en ny chans i livet och karriären - inte av egen förtjänst, utan av nåd. Men så är det väl i och för sig med det mesta vi människor uppnår - inte bara i litteraturens värld?

Till sin hjälp har han sin gedigna erfarenhet, sina kollegor inom kåren, sina vänner och bekanta långt utanför den samt sin ganska nyvunna katolska tro. Att vandra vid hans sida ett tag är inspirerande och tankeväckande. Det tar ett par kapitel att vänja sig vid det poetiska tilltalet, men det är det väl värt. När jag nu läst ut boken inser jag att jag inte hade velat ha historien berättad på något annat sätt.