The Lewis Trilogy, #1

Svarthuset

The Blackhouse
Bok av Peter May
Vinnare av The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman« 2013! »Mycket skickligt . En illusionslös men ändå inlevelsefull blick på människans mörkare sidor.« | SVD »Ett mästerverk.« | L'HUMANITÉ, FRANKRIKE På Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna, har människorna sedan urminnes tider fört en ojämn kamp mot elementens raseri; den outtröttliga vinden, det piskande regnet, havets skummande vrede. Det är en hård värld där tron på en allsmäktig Gud kommit att bli den enda ledstången genom tillvarons många prövningar. När ön skakas av ett brutalt mord skickas kriminalkommissare Fin Macleod till platsen för att undersöka om brottet möjligen kan ha koppling till ett liknande mordfall i Edinburgh. För Fin, som själv är född och uppvuxen på ön, innebär utredningen en resa tillbaka till ett för flutet som han under arton års tid gjort allt för att lägga bakom sig. Han ställs nu återigen öga mot öga med skoltidens vänner och plågoandar och med Marsaili MacDonald, hans första stora kärlek. Åren har gått, men Fin tvingas motvilligt inse att barndomens sår är allt annat än läkta, och att ön inte tänker släppa honom ur sitt grepp en andra gång. PETER MAY [f. 1951] är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike. Svarthuset [The Blackhouse] är den första delen i hans »Lewis«-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod. Svarthuset kom först ut i Frankrike, där den hyllades av kritikerna och tilldelades en rad priser, bland annat The Cezam Prix Littéraire. 2013 vann den amerikanska utgåvan The Barry Award för »Årets bästa kriminalroman«. »Väldigt välskriven deckare med underbara miljöer.« | Lotta Olsson, DN »En av de absoluta bästa deckarserierna på senare år.« | THE INDEPENDENT »Klockren mordthriller.« | DAILY EXPRESS »May är den sortens författare jag följer till världens ände.« | NEW YORK TIMES
På en liten ö i de Yttre Hebriderna där klimatet är tufft och tron på Gud är den enda ledningen sker ett mord. Kriminalkommissarien Fin Macleod skickas till platsen för att undersöka om brottet möjligen kan ha en koppling till ett brott i Edinburgh. Fin, som själv är uppvuxen på ön, kastas tillbaka till sitt förflutna och ön vägrar släppa sitt grepp om honom en andra gång.

Boken är en den första delen i en trilogi och blev vida hyllad när den kom ut. Personligen var jag inte jätteförtjust i den och kunde inte förstå dess hyllningar. Detta till stor del då jag tycker att författaren skriver för rått för min smak, men jag tänker också att det passar klimatet som finns på ön. Även om jag personligen anser att beskrivningen av fågelslakten samt obduktionen som sker i början av boken lätt hade kunnat förmildras.

Med det sagt så var den här boken inget för mig och jag tror helt ärligt inte att jag kommer läsa något mer av Peter May framöver. Även om den här boken inte är något för mig, är han en skicklig berättare så om du som läsare kan hantera en något detaljerad beskrivning av en obduktion och en rå berättarröst är han kanske något för dig?