Mr Mercedes

Mr. Mercedes
Bok av Stephen King
En kö av trötta arbetslösa kvinnor och män sträcker sig lång utanför hallarna där snart en jobbmässa ska öppna i en amerikansk stad som drabbats hårt av finanskrisen. Men plötsligt plöjer någon ner människorna i en stulen Mercedes. Flera dör och ännu fler skadas. Månader går och kriminalinspektören Bill Hodges kan inte släppa fallet där mördaren lyckats fly. Kommer Hodges finna honom innan han slår till igen?.
En bok som skiljer sig en del från Kings andra böcker där mycket fokus brukar vara på det övernaturliga. Här får vi istället följa den pensionerade polisen Bill Hodges i sin jakt på Mercedesmördaren.

När vi får befinna oss i mördarens huvud är det så obehagligt så att jag mår dåligt emellanåt. Men det här är en riktigt välskriven bok, som gör att jag har svårt att sluta läsa.
Jag älskar Stephen kings böcker. Boken är mörk ,handlar om en hänsynslös mördare som en kommissarie försöker fånga. Den är psykologisk, mörk och intressant. Boken är väldigt bra och även själva miniserien.
När man ger sig in i denna boken får man vara redo att den är lite tungläst, men väldigt spännande. Efter att ha läst första delen av tre fick jag mersmak och vill läsa de andra två fristående.
Man får följa med på ett spännande äventyr där läsaren får gotta ner sig i karaktärerna.
Boken kom ut på svenska år 2015 och Mr Mercedes är Stephen Kings första renodlade thriller. Oavsett vilken genre den här författaren ger sig på tycks han lyckas. Lite kuriosa är att han snuddar vid två av sina tidigare alster inom loppet av knappa två sidor ett stycke in i boken, det vill säga Christine och Det.

Boken börjar med att ett antal personer köar hela natten utanför en jobbmässa, för att vara först på plan när mässan öppnar. Alla i förhoppning om att få ett arbete. En ung kvinna har sitt lilla barn med sig. I den täta morgondimman skymtar en bil som inte kör mot parkeringen. Föraren, klädd i clownmask, kastar sig på signalhornet och väcker de i folksamlingen som inte redan är vakna. Bilen, en Mercedes, tar först ett skutt mot massan av arbetssökande. Sedan accelererar bilen exakt mot den punkt där människorna är som mest hoppackade. De flesta har inte en chans.

Den nyligen pensionerade och lätt deprimerade kriminalinspektören K William Hodges får ett brev signerat Mercedesmördaren. Dådet skedde året innan och förövaren går fortfarande fri, eftersom han varit oerhört noggrann med att inte efterlämna minsta DNA. Hodges blir övertygad om att brevet verkligen kommer ifrån mördaren, som dessutom tycks veta det mesta om Hodges, till och med hans tankar på att avsluta sitt numera meningslösa liv.

Till skillnad från Hodges får läsaren tidigt reda på vem mördaren är, en tjugoåttaårig alldaglig kille som heter Brady Hartsfield. Brady har två arbeten och ett av dem är att köra glassbilen, också till Hodges kvarter. Det andra är på Discount Electronix, ett företag som även erbjuder dataservice i hemmet. Egentligen har han även ett tredje och det är att få före detta kriminalinspektör Hodges att rikta sin pistol mot sitt huvud och trycka av.

Hodges börjar göra efterforskningar för att hitta Mercedesmördaren. Till sin hjälp får han den sjuttonårige Jerome, som brukar klippa hans gräsmatta, samt Janey, syster till den kvinna vars Mercedes mördaren använde sig av vid sitt dåd. Misstanken om att mördaren ska slå till igen gnager konstant. Senare kommer även den psykiskt instabila Holly, systerdotter till Janey, att delta i jakten på mördaren. En jakt som intensifieras då de inser att han är på väg att döda igen. Det blir en nervös kamp mot klockan.

Boken är skriven så att den växlar mellan Bradys förehavanden och Hodges. Vi får alltså följa dessa båda parallellt. Det här är en riktig bladvändare och man vill inte sluta läsa. Slutet är så intensivt att man snubblar över orden i ivern av att få veta hur det hela ska avlöpa. Rekommenderas till alla som gillar en riktigt spännande bok.