Och så var de bara en

And Then There Were None
Bok av Agatha Christie
Den här älskade Agatha Christie-deckaren har fått sitt namn efter en klassisk barnramsa. Ramsan berättar om tio tennsoldater som blir nio då en sätter i halsen och dör. I den här boken är tio främlingar bjudna till en ödslig ö, men herrgården de semestrar på har ingen värd. Gästerna förstår snart att de bjudits hit för att bestraffas.
Agathas mästerverk där en grupp rikingar med hemligheter dör en efter en på olika sätt och dom vet att mördaren är en av dem och bråk nervositet intensifieras och blir oerhört spännande. Pusseldeckare man själv kan lösa men jag tror att 90% av läsarna har fel.
Så heter den nog inte längre ju ;) ”Och så var de bara en...” har de ändrat den till. Bra. Men boken är i alla fall jättespännande, klassisk Agatha Christie med mordmysterier då tio personer blir bjudna till ett ställe där de snart kommer att frukta för sitt liv...
Älskar hennes böcker .Just den här boken är min favorit då den är väldigt spännande under hela tiden man läser den. Rekommenderas varmt👍
Tio personer okända för varandra bjuds in till en ö. Plötsligt börjar en efter en att dö.
Spännande, humoristiska karaktärer, rapp handling.
Välskriven och man måste koncentrera sig för att hänga med.
Den första Agatha Christie boken jag läste och som gjorde mig en Agatha frälst.
Spännande från pärm till pärm och lätt att läsa igenom.
Utan tvekan en av mina favoritböcker av Agatha Christie. 10 personer blir på olika sätt utlockade till ett enskilt hus på en ö och efter ett tag börjar de dö en efter en.. Väldigt spännande och nästan läskig, iallafall för att vara Christie. Slutet var också väldigt svårt att förutse, jag visste inte vem mördaren var innan det avslöjades. Rekommenderas!
En klassiker! Brittisk spänning och humor. En riktig pusseldeckare med hög kvalité. Det finns bara en Christie.
Tio olika personer är inbjudna till en villa på en ö av en viss U. N. Owen. Tiden är 1930-talet och platsen är utanför Devons sydkust i England. De tio personerna har skiftande bakgrund och har inget med varann att göra. Själva herr Owen dyker aldrig upp men låter dem snart veta att alla är moraliskt skyldiga till olika allvarliga brott, något som också stämmer.

En barnramsa om tio små tennsoldater som en efter en dör på olyckliga vis är nedtecknad på en tavla i herrgården. Just denna ramsa visar sig snart bli kuslig verklighet när de inbjudna en efter en förolyckas. Att ta sig ifrån ön blir en omöjlighet när vågorna går för höga. Ingen kan förstå hur morden genomförs oupptäckt men alla misstänker alla. Varenda en av gästerna fruktar att bli den okände Owens nästa offer.

Romanen är Agathas Christies mest kända och världens mest lästa brottsroman, även om denna även kan kallas en skräckfylld spänningsroman. Den publicerades första gången år 1939 som Tio små negerpojkar och har efter det kommit i en mängd upplagor.

Det är lätt att begripa varför boken blivit så populär. Berättelsen är skriven med Christies sedvanliga koncentrerade, skarpsynta och intelligenta stil. Den lyckas kombinera en sorts pusseldeckare, där man som läsare hela tiden försöker lista ut hur de mystiska morden kan gå till, med många element av spänningsroman och rysare. Man kan verkligen leva sig in i den skräck som öns besökare måste känna inför det oundvikliga, och det är svårt att lägga ifrån sig boken innan man fått svar på sina många frågor. Christie är också en bra skildrare av det psykologiska spel som pågår mellan alla besökare när misstankarna flödar fritt.

En fördel boken har är dess längd. Till skillnad från många nya romaner håller den sig koncis och blir aldrig för lång eller omständlig. Därmed blir den inte så lång att det innebär en ansträngning att läsa boken.