Mordet på Orientexpressen

Murder on the Orient Express
Bok av Agatha Christie
En klassisk deckare som aldrig går ur tiden! Berättelsen låter dig som läsare följa detektiven Hercule Poirot när han hamnar mitt i en mordutredning ombord på Orientexpressen. Du får också en inblick i hur det var att resa i en väldigt lyxig tågvagn och ta del av många spännande karaktärers berättelser.
Fick en riktig wow känsla när jag läste den här boken. Det här var mitt första möte med Agatha Christie och jag blev inte besviken. Så fort boken var utläst skyndade jag mig att beställa hem fler.

Trotts att boken har ett par år på nacken så flyter språket lätt och snabbt. Handlingen hade mig fast och jag läste boken i ett svep. Slutet överraskade mig. Jag är riktigt imponerad över Christies förmåga att hålla på spänningen i en väldigt avgränsad miljö. Det finns ett begränsat antal misstänkta och lösningar, och ändå sitter jag på nålar till sista sidan. Mina förväntningar på deckardrottningen Christie var höga, och ändå vart jag positivt överraskad. Skulle varmt rekommenderar den här boken till alla.
Rekommenderas för den som gillar deckare
Mordet på Orientexpressen är ju en av Agatha Christies kanske mest kända böcker, men den blev ingen favorit hos mig. Det finns andra böcker av Agatha Christie som jag gillat mer. Charmen med Christies mysiga och underhållande pusseldeckare finns så klart även här. Det är lättläst i positiv bemärkelse. Jag upplever även att det är mer humor i den här än i en del av Christies andra verk och det uppskattade jag. Hur alla hyllar Poirot för hans överlägsna intellekt (som ideligen understryks och påpekas) blir ganska överdrivet och känns nästan parodiskt. Den raljerande tonen känns medveten men jag vet inte riktigt om det bara är underhållande eller om det blir lite för mycket. Jag reagerade på de osannolika slutledningsmetoderna och de nationella stereotyperna som får mycket utrymme. Det är väl lite grejen med Poirot att han är lite självgod och det är väl okej men när läkaren och tågchefen upprepade gånger idiotförklaras av Poirot blir det lite tröttsamt. För de är ju verkligen inga idioter. Att lösa brottet med Poirots slutledningsförmåga är verkligen ingen självklarhet. Ofta drar han en hel rad långsökta slutsatser från en enda liten detalj och givetvis har han alltid rätt. Trots nyss nämnd kritik tyckte jag ändå om boken. Det är så tryggt med Agatha Christie, man vet vad man får: trevlig och lättsmält underhållning. Jag gillar även premissen i just den här boken. Slutna-rummet-mysterier har verkligen sin charm.
Kanske inte någon litterär skatt, men häpnas över Christies skarpa blick och underfundiga berättarton. Första gången jag läste denna skrattade jag högt för mig själv när boken nådde sin upplösning. Älskar hur Christie ständigt spelar läsaren ett spratt!
En fin deckarpärla som är lättläst och jättefascinerade. Ett litet gäng passagerare blir fast på Orientexpressen pga snöoväder. Under natten mördas en man. Som tur är finns Hercule Poirot på tåget och nystar ut alltihop.
En riktigt gammal klassisk deckare som överraskade mig på ett positivt sätt.
Vad boken handlar om speglas i titeln. Ett tåg får stopp på sin färd och inga passagerare kan alltså kliva av eller på tåget. En av passagerarna hittas brutalt mördad och mördaren måste alltså finnas på tåget. Problemet för detektiv Poirot, som råkar befinna sig på tåget, är att samtliga passagerare har alibi.
Otroligt välskriven, spännande och en bok som en inte kan lägga ifrån sig. Väldigt lättläst vilket gör att en lätt läser ut den på en gång.
Spännande och klurig detektivberättelse.

Det är helt otroligt hur bra och genomtänkt allt är. Jag trodde att jag visste vem som var mördaren, men jag hade fel. Hur det egentligen var hade aldrig slagit mig, hade inte en enda tanke på det.

Jag gillade att man fick försöka tänka själv, försöka lägga samman ledtrådarna och hitta svaret. Det tog inte lång tid innan man tänkte om och började misstänka någon annan.

Det som drar ner betyget är att jag hade svårt att skilja alla karaktärer åt, inte förrän vid slutet hade jag full koll på vilka alla var. Sedan var det också lite väl mycket dialog för min smak.

Men som helhet är det en grymt bra detektivberättelse. Spännande och mystisk, svår att sluta lyssna på.
Så om du tycker om gåtor och kluriga fall så är detta boken för dig!
En riktig deckarklassiker! Hercule Poirot stiger ombord på Orientexpressen men räknar inte med att hamna mitt i en mordutredning. En man hittas död i sin kupé, dörrarna är låsta så hur har någon lyckas att ta sig in? Poirot måste hitta mördaren innan hen slår till igen. Så spännande och tål att läsas om och om igen!
Den här boken är en riktig klassiker. Inte nog med att den har filmatiserats en rad gånger, den är dessutom utgiven på många olika språk och i flera olika utgåvor. Deckardrottningen Agatha Christie har skrivit många oförglömliga deckare, så även Mordet på Orientexpressen.

Berättelsen handlar om detektiven Hercule Poirot som är en av Agatha Christies återkommande karaktärer. I den här berättelsen har Poirot varit på resande fot ett tag och är nu på väg tillbaka till Storbritannien och i samband med det blir han övertalad att resa med Orientexpressen till London. Trots att vagnen är fullbokad får Poirot ändå en plats i en kupé främst för att han känner ägaren av tåglinjen. Det blir startskottet för en resa han sent kommer att glömma.

Dagen efter tågets avfärd konstateras det nämligen att en av passagerarna blivit mördad ombord på tåget. Poirot har under natten hört misstänkta ljud och resten av historien kretsar kring det här fallet.

Boken är skriven på ett sätt som gör att du som läsare vill läsa vidare hela tiden. Och i sann Agatha Christie anda finns det risk för en del oväntade vändningar och oväntade händelser. Dessutom ger historien en inblick i en av de lyxigaste tågvagnarna någonsin. Tåget i sig har faktiskt funnits på riktigt och det är inte omöjligt att den här formen av lyxiga vagnar rullade på järnvägarna under 1930-talet. Dessutom bjuder boken på ett fantastiskt spännande och detaljerat persongalleri. Författaren både målar upp hur karaktärerna beter sig innan mordet och hur de förändras under utredningen. I takt med att Poirots bild av karaktärerna förändras förändras också sättet vi ser dem på.

Den här boken har gått till historien som en av författarens bästsäljande och mest berömda böcker. Den fortsätter att locka nya läsare varje år och den passar både ungdomar och vuxna. Till skillnad från en del av deckarna som är nyskrivna idag så fokuserar den här berättelsen inte så mycket på hur mordet gått till eller grottar ner sig i blodiga detaljer eller liknande. Istället fokuserar historien på att lösa mordgåtan och att reda ut vad som har hänt och varför.