Som daggen stilla kysst

Bok av Marianne Cedervall
Det här är den fjärde delen i serien om Anki Karlsson. I Mullvads är bonden Bengts dotter på väg att gifta sig, men brudgummen Fredrik saknar kunskap om djurhållning vilket bekymrar hans blivande svärmor. Anki Karlsson är inbjuden till det pampiga bröllopet men känner snart att något inte är som det ska. När det är dags för själva vigseln så syns Fredrik inte till.
Den fjärde delen i Marianne Cedervalls Anki Karlsson-serie, Som daggen stilla kysst, handlade jag i en fysisk bokhandel en dag i slutet av januari 2020.

Som i alla Anki Karlsson-böcker utspelar sig handlingen i Mullvalds på Gotland. Här bor Anki med flera och vid bokens start rustas det för bröllop. Ja, inte Ankis bröllop utan storbonden Bengts dotter Amandas. Amanda ska gifta sig med Fredrik. Det blir inget litet bröllop utan ett klassiskt gotländskt megabröllop. Anki och Tryggve, hennes granne, ska hjälpa till vid bröllopsfesten. Anki noterar att stämningen är tryckt. När det sen är brudvisning och brud och brudgum ska visas upp för socknen, dyker bara bruden upp. Fredrik är försvunnen och Anki och Tryggve kastar sig in i ”fallet”.

Redan från början dras jag in i denna härliga mysdeckare. Visst är brott och illdåd inte alltid mysigt, men Marianne Cedervall skriver snälla deckare som påminner lite om brittiska pusseldeckare. Personligen tycker jag dessutom att Gotland är Sveriges svar på Englands Midsomer. Ja jag gillar det här. Personerna känns äkta och det skulle inte förvåna mig om de har verkliga förebilder. Lite mer av Gotland skulle jag emellertid gärna sett. Och boken handlar om ett mord, men den är definitivt inte läskig. Ett par HBTQ-teman, faktiskt, spelar roll och vävs in bra i handlingen. Boken är inte särskilt spännande. Nåja, det här är alldeles lagom för mig att lugna ner mig med efter boken jag läste innan. Detta är, kort sagt, en trevlig och lättläst feelgooddeckare.

Mitt omdöme blir högt.