Låt det som varit vila

Bok av Marianne Cedervall
Det är i mitten av november och i gotländska Mullvalds är planeringen av årets tryffelfestival i full gång. Med hjälp av guider och lagottohundar kommer deltagarna få leta tryffel i naturen och sedan avnjuta den exklusiva delikatessen i sex olika rätter under en helkväll på socknens restaurang. Anki Karlsson har bjudit med sig sina tre väninnor från fastlandet - Lena, Gunilla och Ingegerd - och tillsammans ska de njuta några härliga dagar med ridning, god mat och inte minst varandras sällskap. Även Tryggve Fridman har fått besök, av sin syster och svåger och dennes vän.Tryffelsafarin blir succé men strax efter middagen händer något förfärligt. En av gästerna faller ihop och dör.Tryggve är övertygad om att det inte är någon naturlig död, utan tror att det rör sig om förgiftning. Parallellt med polisens utredning drar han igång en egen spaning tillsammans med Anki. Det visar sig att flera av gästerna har motiv, och att starka känslor som hämnd och girighet pyr under ytan. MARIANNE CEDERVALL är född 1949 på Gotland. Hon växte upp i Stockholm, men bor idag halvårsvis i Västerås och i sitt kapell i gotländska Ala. 2009 debuterade hon med romanen Svinhugg, den första i serien om väninnorna Mirjam och Hervor. Debuten följdes upp med fyra titlar (Svartvintern, 2010, Spinnsidan, 2011,Stormsvala, 2013 och Solsvärta, 2014) och totalt har böckerna om Mirjam och Hervor sålt i 190 000 exemplar. Sagt om första boken i serien, Av skuggor märkt:"Om man vill kura in sig en mörk höstkväll med en lättläst och spännande bok [] ett riktigt bra val!"Ingeborg Ahlander, Nerikes Allehanda "en riktig mysdeckare i gotländsk hästmiljö."Gunilla Sandell, Allers
Andra delen om serien med Anki och Tryggve på Gotland. I denna del är det höst och tryffelsäsong. På schemat står tryffelsafari som avslutas med middag. Under middagen inträffar att en av personerna i sällskapet faller död ner och det står klart att han blivit förgiftad. Strax efter hittas även offrets hustru. Varför? Vem har gjort det. Är det samma mördare.

Som deckare vill jag säga njaa eftersom handlingen kom igång på riktigt efter att mordet inträffat och då har halva boken gått. I övrigt en mysig läsning.
Att Marianne Cedervall skriver både spännande och roligt vet vi som har läst hennes böcker om Hervor och Mirjam. Efter den serien hoppade jag glatt vidare till böckerna om Anki Karlsson, även dem med Gotland, Sveriges svar på Midsomer (ja, det börjar väl bli liiite tjatigt nu, men…), som miljö. Den andra delen i serien har titeln Låt det som varit vila.

Nu är det november och det ska bli tryffelfestival i Mullvalds. Anki Karlsson får besök av sina väninnor från fastlandet. Bland annat ska de delta i tryffeljakt med hundar, men också äta och dricka gott och umgås. Ankis ”kompis” Tryggve får också besök av syster och svåger med manlig vän, en person som en av Ankis väninnor blir särskilt förtjust i. Men som sist händer det förstås otäcksheter. Under middagen efter tryffeljakten ramlar en av gästerna ner död. Och det verkar inte vara nån naturlig död, utan förgiftning. Mordoffret var ingen omtyckt person, vilket innebär att flera av gästerna har motiv att mörda. Tryggve, pensionerad polis, och Anki kan förstås inte låta bli att nysta i fallet lite på egen hand.

Efter fjärde kapitlet trodde jag mig kunna gissa såväl mordoffer som mordvapen. Jag hade fel på båda. Och det är det som är en av den här bokens riktiga fördelar: den håller spänningen uppe genom att läsaren i sin tur hålls lite på halster. Läsaren får inte vet allt.

Visserligen inträffar ett mord, men boken faller ändå inom genren feelgooddeckare. Här frossas till exempel i en hel del mat, liksom relationer. Ytterligare en fördel med boken är att det blir lagom frossande Jag gillar när det är lagom och jag gillar när jag får försöka gissa och lista ut – och misslyckas! Däremot gillar jag inte korrekturfel i dyra, inbundna böcker. Jag hittade ett antal i denna.

Detta till trots blir omdömet det högsta.