Flickan med gåvorna

The Girl with All the Gifts
Bok av Mike Carey
En skrämmande och känslosam berättelse om överlevnad och förlorad barndom. Melanie är en mycket speciell flicka. Varje morgon väntar hon i sin cell på att dagens lektioner ska börja. När de hämtar henne håller en vakt en pistol riktad mot hennes huvud medan två andra spänner fast henne i stolen. Flickan med gåvorna är en historia som utspelar sig i ett ödelagt England efter en zombieapokalyps. För de som hann stänga in sig finns det fortfarande hopp om en framtid och lilla Melanie visar sig vara nyckeln till allt. M.R. Carey är en pseudonym för Mike Carey, en etablerad brittisk författare av skönlitteratur, filmmanus och serietidningar. Han har skrivit för både DC och Marvel, däribland serier om Hellblazer, X-Men och Fantastic Four. Innan han började skriva på heltid arbetade Carey som lärare. "Flickan med gåvorna är inte heller bara en bra actionhistoria, utan innehåller också åtskilliga referenser till klassisk litteratur, för Melanie kan sina sagor." Lotta Olsson, DN "Jag sträckläser. Och blir till och med överraskad flera gånger. Rekommenderas!" Smålandsposten "Det är en oerhört spännande bok. Inte bara för att man hela tiden vill veta vad som händer runt nästa hörn, utan också för att den undersöker begrepp som mänsklighet, omänsklighet och dehumanisering." Tidningen Syre
Jag har med iver läst klart Flickan med gåvorna av M.R Carey och kan knappt vänta tills jag får tag i Pojken på bron! Jag har insett att jag haft nöjet att läsa väldigt många riktigt bra böcker i år och denna sällar sig till min topp fem. Den är oerhört bra skriven, historien känns trovärdig och man sugs in i handlingen och dess bitvis filosofiska funderingar, för vad konstituerar en människa egentligen? Jag som har en hatkärlek till zombies var rädd att denna skulle bli för obehaglig för mig men jag skulle absolut kalla den för en thriller snarare än en skräckbok. Den är oerhört spännande, men blir aldrig för mycket enligt min mening.

Karaktärerna som jag får möta är oerhört realistiskt återgivna och jag känner mot slutet att jag verkligen lärt känna dem. Det är en riktig dystopi när de är som bäst! Och slutet sedan! Jag älskar slutet, för det syr verkligen ihop berättelsen på ett skickligt sätt när jag inser hur författaren hela tiden strävar fram mot detta, inte oväntade, men helt rimliga slut. Jag känner mig tillfreds när jag stängt boken och drabbas omedelbart av den där ilande känslan av tomhet när man tvingas ut ur en riktigt bra historia. Tur att det finns en uppföljare!
Min kollega Thomas tipsade mig om den här boken, eller ja han reserverade boken till mig och sa åt mig att läsa den. Och här är jag och faktiskt lyssnar.

Vad jag blev förvånad när jag insåg vad boken verkligen handlade om. Till en början trodde jag att den var lite som Rör mig inte! och att det skulle handla om super krafter (speciellt med tanken på vad boken heter) men det visar sig sen att det är en [zombie apocalypse blown my mind. Jag sätter spoiler markering där för jag tror att boken blir så mycket bättre om man går in i den utan att veta vad den faktiskt handlar om.

Jag har i alla fall lärt mig att lyssna på min kollega samt lita på mina vänner här på Goodreads när de säger en bok är bra för holy shit, det här var perfection.