Millennium-serien, #4

Det som inte dödar oss

The Girl in the Spider's Web
Bok av David Lagercrantz
“Det som inte dödar oss” är den fjärde boken om Lisbeth Salander. Det är den första boken författaren David Lagercrantz skriver i Milleniumserien och boken är en direkt uppföljare på de tre böcker Stieg Larsson hann skriva innan han dog. Här skildras Mikael Blomkvists liv på tidskriften Millenium då hans och Lisbeths vägar korsas återigen.
“Det som inte dödar oss - Millennium 4” är den fjärde boken om Lisbeth Salander och den första boken som författaren David Lagercrantz skriver. Stieg Larsson hann skriva tre böcker innan han gick bort. Den fjärde Milleniumboken är en direkt uppföljare på de tre tidigare. Här skildras Mikael Blomkvists fortsatta liv på tidskriften Millenium och återigen korsas hans och Lisbet Salanders vägar.

Millenniumböckerna är de mest framgångsrika svenska böckerna någonsin med miljontals exemplar sålda över hela världen. Många, inklusive jag själv, var skeptiska till att låta en annan författare skriva vidare historien. Handlingen i den fjärde boken är en direkt fortsättning på den tredje boken och resultatet är faktiskt förvånansvärt bra. Mikael Blomkvist jobbar fortfarande på tidskriften Millennium, men han funderar på om det är dags att göra något nytt. Även Lisbeth är rastlös vilket leder till ett riskfyllt beteende. En dag blir Blomkvist kontaktad av en AI-forskare som berättar om en kvinnlig superhacker. Blomkvist känner direkt igen beskrivningen och det dröjer inte länge innan han och Lisbeth återigen kopplas samman.

Författaren lyckas bra med att förvalta Stieg Larssons arv. Boken håller inte samma klass som tidigare Millenniumböckerna, men den är väldigt spännande och svår att lägga ifrån sig. Lagercrantz lyckas bra med att återgestalta huvudkaraktärerna från de tidigare böckerna och bygga vidare på deras historier. Det är helt klart en spännande och läsvärd bok, men ibland kan jag tycka att språket känns lite väl simpelt. Det är en svår uppgift att fortsätta skriva någon annans böcker, framför allt när föregångaren varit så extremt framgångsrika. Det är omöjligt att inte jämföra stilarna. Jag hade önskat att Lagercrantz skrev mer på sitt eget sätt än att imitera Stieg Larsson stil.