Ängeln på Malmskillnadsgatan

Bok av Elise Lindqvist
"Ängeln på Malmskillnadsgatan" skildrar Elise Lindqvists liv. Det är en bok om ett barn som blev utsatt för sexuella övergrepp och som sedan fortsatte som prostituerad. Men det är också en bok om ett upprättat liv och om hur en person på rätt plats kan få göra skillnad för många andra människor.
Den här boken är så viktig! Elsies historia, om hur hon efter upprepade övergrepp och våldtäckter, blir en hård och känslolös person borde alla läsa. Alla som vill förstå vad övergrepp och svek gör med en människa, alla som vill förstå varför en del människor stöter bort de som vill komma nära, de som tror på myten om den lyckliga horan.

Sent i livet fick Elsie börja leva på riktigt och hitta sin mening. Trots allt smärtsamt förmedlar hon med sin berättelse så mycket kärlek och hopp.
"Ängeln på Malmskillnadsgatan" är Elise Lindqvists självbiografi. Här berättar hon om hur hon som barn blev utsatt för sexuella övergrepp och hur det på något sätt blev det normala. Hon berättar om hur hon alltid känt sig ful, äcklig och otillräcklig. När hon var tonåring blev hon omhändertagen av en bordellmamma. Elise var glad att få vara där, eftersom kvinnan talade om för henne att hon var söt. Med tiden fick Elise börja arbeta som prostituerad för kvinnan, och efter många år av övergrepp, hot och våld hade hon nått botten. Då fick hon på ett oväntat sätt möta Gud.

Efter det var ingenting sig likt. Hon började läkas på insidan och bestämde sig snart för att försöka göra någonting för andra tjejer, som liksom hon själv levde på gatan och försörjde sig som prostituerade. Numera går Elise ut tillsammans med sitt team från S:t Clara kyrka, varje fredagskväll. Hon erbjuder de prostituerade en kram, en bulle och någonting varmt att dricka. Tjejerna är hennes tjejer och de kallar henne för Morsan. För många är hon den enda mamma de någonsin haft.

"Ängeln på Malmskillnadsgatan" är en verkligt gripande berättelse, där man får en inblick i det hårda livet på gatan. Elise duckar inte för de svåra frågorna utan berättar rakt upp och ned hur det var och vad som hände. Hon skriver en bok om ett liv kantat av övergrepp och sorg, men det är ändå en berättelse fylld av hopp och ljus. Den här boken visar på att ingenting är omöjligt, och att en kärleksfull Gud kan vända även det mörkaste och mest hopplösa livet.

Elises berättelse är ett fantastiskt exempel på en person som kunnat vända sina egna fruktansvärda erfarenheter till att kunna använda just dessa erfarenheter till att hjälpa andra människor i samma situation. Den här boken är inte bara värd att läsas, den är ett måste att läsa.