Harry Hole, #12

Kniv

Knife
Bok av Jo Nesbø
Harry Hole har förlorat allt. Han har blivit utkastad av Rakel, förlorat jobbet som utredare och dricker nu hårdare än någonsin. Bottenkänningen är redan ett faktum. Men när Harry vaknar en dag, kraftigt bakfull och med händerna och lakanen indränkta i blod, inser han att han ännu har en bit kvar att sjunka. De följande dagarnas händelser tvingar ut honom på en gastkramande jakt - inte bara på en ökänd gammal fiende, utan även på den mörka hemlighet som ligger dold i en natt han inte kan minnas. "Kniv" - den tolfte boken i serien - tar vid där förra boken "Törst" slutade.
Kniv är verkligen en mörk bok. Men jag gillar de, många deckare slutar alltid med någon sorts solsken men inte här. Den är bäckmörk från första sidan till sista sidan. Stundtals är den så spännande att jag inte vill lägga ifrån mig den. Stundtals är den lite seg, men det är bara i korta stunder så därför får den ändå et högt betyg. Inte någon gång i boken känner jag mig säker på vad som hänt, utan blir ständigt förvånad över hur historien fortlöpte.
Den tolfte boken i serien om Harry Hole och som vanligt är den bra. Mycket bra. Så det blir högsta betyg! Men så är också författaren en mästare på det han gör. Har man läst alla böckerna så har karaktären etsat sig fast ordentligt. Man ser allt med Harrys ögon, andas samma luft som denne ärrade hjälte. Är denna lite lätt klichéartade romanfigur en ny bekantskap så råder jag läsarna att ta det från början, läs böckerna i ordning för även om de kan ses som fristående så har de en röd tråd som driver handlingen, historierna och karaktärernas liv framåt.