Öga för öga, tand för tand

Bok av Mats Ahlstedt
Jag vet vem som gjorde det. / L När Ella Werner, gärningsmannaprofilerare vid Göteborgspolisen, får ett brev undertecknat med endast bokstaven L återkommer hennes mardrömmar om maken och advokaten Leonard, som omkom strax efter en rättegång om grov mordbrand och illegalt spel. Samtidigt begås en rad spektakulära mord vars tillvägagångssätt gör att polisen misstänker att terrorister ligger bakom. Ella börjar i hemlighet gräva i den gamla rättegången och upptäcker att det finns kopplingar till morden. När ingen annan vill se sambandet agerar hon på egen hand för att en gång för alla göra upp med det förflutna med sitt eget liv som insats. Öga för öga, tand för tand är en psykologisk thriller som tar pulsen på ett samhälle i sönderfall, genomsyrat av makthunger och girighet. Boken är en fristående fortsättning på När inget annat återstår (2016). MATS AHLSTEDT har en lång bakgrund som journalist. Hans texter genomsyras av ett starkt samhällspatos där han tydligt tar parti för utsatta kvinnor. Han är idag en erfaren författare med en trogen läsekrets.
Detta är andra boken om Ella Werner och Mats Ahlstedts tionde bok, första boken om henne heter ”När Inget Annat Återstår”.

Den är fristående men jag rekommenderar att man ändå läser böckerna i ordning då jag tycker man får ut mest av karaktärernas liv då.

Första boken var som en presentation av Ella Werner och de andra personerna. I denna får vi lära känna Ella mera, man får reda på mera vad som döljer sig i hennes bakgrund och vad det är som motivera henne att bli till den hon är. Denna boken blir det mera personligt för Ella när hon själv blir indragen i fallet och det är en mörk bakgrund som vi får reda på.

Precis som första boken så följer den två parallella trådar som på ett sätt rör samma händelse. Dels så följer den polisens utredning, i detta fall mera på Ellas egen utredning om sin bakgrund och hur det hänger ihop med den aktuella händelsen, och journalisten Tove som börjar undersöka på egen hand.

Det verkar som att Mats Ahlstedt gillar att beröra aktuella ämnen i sina böcker, i första boken så berörde han om läkemedel och makt i affärsvärlden. Så är det även i denna bok och under resans gång hinner han beröra många aktuella ämnen som terrorism, spelmissbruk och maktmissbruk/förtryck inom familjen. Det är viktiga ämnen som han tar upp och han gör det på ett bra sätt.

En spännande bladvändare till deckare som inte går att lägga ifrån sig! Så gillar du, precis som jag, deckare så är det här en bok för dig