Martin Benner, #1

Lotus Blues

Buried Lies
Bok av Kristina Ohlsson
Dagen då allt går åt helvete regnar det. En desperat man kommer till advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp. Det är bara det att systern är död. Innan hon tog sitt liv erkände hon fem mord. I tidningarna kallades hon seriemördare och gavs namnet Sara Texas. Nu vill brodern ge henne upprättelse - och samtidigt hitta hennes försvunne son Mio. Martin Benner har det mesta. Karriär, kvinnor, ett litet barn. Men han har också svagheter. Framför allt är han svag för utmaningar. Och han gör en fasansfull felbedömning i jakten på sanningen. Snabbt förvandlas han från advokat till bricka i ett spel med så höga insatser att han till sist tvingas göra det mest ofattbara av val. Lotus blues är en hårdkokt thriller och den första delen i en serie om två. Mios blues utkommer våren 2015. Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest framgångsrika kriminal- och barnboksförfattare, och har dessutom haft stora framgångar utomlands. Våren 2014 gav hon ut sin första debattbok - Den bekymrade byråkraten.
Martin Benner är advokat i Stockholm. En dag kommer en man till hans kontor och ber honom om hjälp med att rentvå hans syster. Systern, som av medierna döptes till Sara Texas, anklagades för fem mord men begick självmord innan rättegången. Hennes bror vill nu att Benner ska bevisa att hon är oskyldig.
 
Martin Benner säger först nej – han har inget intresse av detta, men när han ändå börjar läsa på om fallet finns det för mycket lösa trådar för att han ska kunna lämna det. Men det blir långt farligare än han kunnat föreställa sig.

Eftersom jag är oerhört förtjust i Ohlssons Alex Recht/Fredrika Bergman-serie så var det både med förväntan och bävan jag började läsa Lotus Blues. Förväntan, eftersom jag vet att Ohlsson är så bra på att skriva deckare. Bävan, eftersom jag undrade hur skulle kunna matcha de tidigare böckerna. Jag behövde inte vara orolig. Ohlsson har författat en ny bra deckare. Ändå gör hon det på ett annat sätt och med ett helt annat språk än i böckerna om Alex och Fredrika. Det märks verkligen att här är en ny huvudperson, som är helt olika de tidigare. En huvudperson som jag kanske inte riktigt sympatiserar med alla gånger, kanske för att han lever ett liv väldigt olikt mitt eget, men som onekligen verkligen är väl porträtterad och känns äkta. 

Måhända inte fullt lika bra som Ohlssons tidigare böcker, men ändå en riktigt bra deckare. 
Kristina Ohlssons bok Lotus blues gav jag bort i julklapp. Författarens serie om Fredrika Bergman gillade jag mycket. Lotus blues är den första av två böcker i Martin Benner-serien och den är skriven på ett helt annat sätt. Stilen är hårdkokt och jag har mycket svårt för den. Jag pinar mig igenom boken om advokaten Martin Benner som tillsammans med sin älskarinna Lucy jobbar på ett fall som handlar om att rentvå en död seriemörderska, Sara Texas. I stället för att åka på en skön semesterresa åker de till Houston för att ta reda på sanningen efter att Martin har fått ett besök av Saras bror. Martin vill först inte ta fallet, men blir sen nyfiken. Dessvärre blir han en bricka i ett spel som han inte anar vidderna av. Samtidigt har han vårdnaden om sin systerdotter Belle, en liten flicka som också dessvärre dras in i det hela…

Nja, det här är verkligen inte en skrivstil jag gillar. Och det är ärligt så att jag pinar mig igenom boken. Den har sina poänger och är spännande, men jag kan verkligen inte med hårdkokta deckare. Trots allt kan jag se att författaren är mycket skicklig och driven i sitt sätt att skriva, så jag kan inte ge boken bottenomdöme. Lotus blues slutar med med en cliffhanger och jag måste bara veta hur det går…

Mitt omdöme blir, tro det eller ej, högt.
Första boken om två, där advokaten Martin Benner har huvudroll.
En riktigt spännande thriller, där det gäller hänga med i vändningarna. Svår lägga ifrån sig och man vill bara veta hur den slutar.
Rekommenderas varmt!
En dag kommer en desperat man in på advokat Martin Benners kontor och berättar att hans syster behöver hjälp, han vill att just Martin ska hjälpa henne. Men systern är död, hon tog sitt liv efter att ha erkänt fem mord. Nu vill brodern ge henne upprättelse – och samtidigt hitta hennes försvunne son Mio. Så Benner antar utmaningen. En utmaning han kommer ångra och som sätter hans närmaste i farozonen. Kommer han klara av att hitta en lösning innan det är för sent?
Jag gillar verkligen Martin Benner, han är så intressant och har ett eget sätt att se på saker. En välskriven bok som går i ett halvt långsamt tempo, som att berättelsen slingrar sig fram utan att ha bråttom, men spänningen finns där och väntar. Slutet var bra, men hade gärna haft lite mer information, det kommer nog i nästa bok. Värd att läsa.
Välskrivet och mycket underhållande

De två första delarna i Martin Becker serien bör läsas ihop. Har du inte redan del två, "Mios Blues" i bokhyllan så skaffa den innan du läst del ett för du kommer att vilja läsa vidare