Sommarhuset

Bok av Anna Fredriksson
Eva har inte träffat sina yngre syskon Anders och Maja på många år. När deras mamma plötsligt dör måste hon träffa syskonen på begravningen. Det dröjer inte länge innan en bitter arvstvist påbörjas. Eva vill behålla sommarhuset i skärgården, men syskonen vill sälja det. Eva åker ut till sommarhuset och snart kommer Anders och Maja i släptåg. Detta skapar bråk, men även en möjlighet att lära känna varandra på nytt.
Jag tyckte att detta var en spännande och intressant bok.

Boken handlar om en mammas bortgång och kvar lämnas ett sommarhus kvar som ska ärvas.

Eva tar för givet att hon kommer att få behålla sommarhuset eftersom hon är den som har skött om sin mamma och även huset och som även tillbringade somrarna där med sin mamma.

Men Eva har två syskon som vill något annat-sälja huset.
Och en dag står båda Evas syskon med familjer på farstun.

Boken är gripande och man lever sig in i Evas känslor för huset och för sin mamma.

Boken handlar om relationer och det är mycket känslor och ibland känner man sig arg när man läser.

Vad som kommer att hända med huset och relationen till sina syskon får man se om man läser boken.

Boken lämnar kvar mycket känslor som man behöver bearbeta i några dagar innan man kan påbörja en ny bok.

Mycket läsvärd!
Jag rekommenderar alla att läsa denna boken som kunde varit tagen direkt ur verkligheten.
Som helhet tyckte jag att Anna Fredrikssons roman "Sommarhuset" var okej, men tyvärr tyckte jag att det fanns lite för många sidospår. Om i vart fall en del av dessa hade tagits bort, tror jag att berättelsen hade varit lite mindre förvirrande.

När det gäller arvstvisten, tycker jag att Anna Fredriksson har satt huvudet på spiken. Under de år som jag har jobbat på byrån, har min chef haft ett antal boutredningsmannauppdrag. I nästan vartenda ärende har de efterlevande knappt haft något annat än dollartecken i ögonen och bråken över varje liten struntsak har avlöst varandra.

Jag tycker att Anna Fredriksson byggde upp "mysteriet" kring varför syskonen inte hade träffats på så lång tid, på ett bra sätt. Under tiden som hon nystar upp det frågetecknet, lär man känna karaktärerna bit för bit.
Vad jag förväntade mig av Sommarhuset var en feelgood-bok och vad jag istället fick var en känslobomb utan dess like, men det älskade jag. Det var länge sedan jag läste en såhär realistisk bok om svåra familjekval, hur ord sårar och att det är bra att ibland bara släppa taget. Vad jag också gillade med den var att man inte visste hur den skulle sluta och varför syskonen ens var ovänner. Jag kände även en tacksamhet över att bara ha en syster och inga andra syskon hon kan alliera sig med, eller som jag skulle kunna alliera mig med.

Det finns ett citat i boken: ”Syskon är vänner du inte väljer eller kan bli av med.” Det är nog sant, och det måste nog göra mer ont när osämja mellan en och ens syskon sker då det är så givet av samhället att relationen ska vara magiskt bra hela tiden.
En riktigt mysig bok som passar bra att läsa i sommarstugan. På ett sorgligt men vackert sätt berättar författaren om ett familjeöde som kanske inte är helt ovanligt. Lättläst bok med ett djupt ämne som är så läsvärd!