Recensioner av Ida Lindau

Tistelhonung av Sara Paborn 

Betyg 5
Det här är sommar i bokform. Handlar om till viss del förbjuden kärlek, vänskap och att inte veta vad man vill eller ens vem man är. Att vara osäker och ångra alla val man har gjort. I boken får vi följa Ebba, journalist i Stockholm som har gått emot sina egna råd som kärleksexpert och står utan jobb och lycka, och Veronika som skriver in till en tidning och undrar om hennes ungdomskärlek fortfarande finns kvar i livet efter återkommande drömmar om honom. Ebba får en chans att intervjua någon om livslång kärlek och väljer att åker ner till Veronika i Skåne för att höra hennes historia.

Vi får också följa Veronika som ung och sommaren 1955 som formade och förändrade henne föralltid. Finns ungdomskärleken fortfarande kvar?

Berättelsen är bitvis väldigt tung då båda huvudkaraktärerna har mycket självhat och ångrar mycket, men den är skriven på ett väldigt humoristiskt vis.

Sen vet jag ärligt talat inte om jag kände mer för boken för att den utspelar sig i mina trakter men det bara var något med den som jag inte kan sätta fingret på.

Familjereceptet av Veronica Henry 

Betyg 4
Det här var en bok jag föll direkt för. I den följer vi två karaktärer i olika tidsperioder, Laura i nutid och hennes mormor under andra världskriget. Laura lever ett till synes stabilt familjeliv som hemmafru men när hennes yngsta dotter börjar på universitetet så kommer en hemlighet upp till ytan som gör att allt förändras. Hon får för en gångs skulle ta tag i sitt eget liv och göra det hon själv vill göra utan att först tänka på att alla andra har det bra. Laura är en person jag tror att många läsare kan identifiera sig med.

Hennes mormor däremot fick möta krigets mörkaste sidor efter att hon förlorar sina föräldrar i ett bombanfall och tar in en hemlös familj i sitt hem för att dämpa ensamheten. Även hos henne märker man att styrkan hon har inom sig är vad som tar henne igenom allt.

Att titeln har samma betydelse för de två karaktärerna tycker jag binder ihop berättelsen bra. För båda handlar det om att hitta styrkan i sig själv att fortsätta när allt är tufft och motgångar är allt en möter, och då Laura har lärt sig det från sin mormor så är det i sig ett familjerecept. Plus, att det är mycket mat som beskrivs i boken! Testa på att göra avgolemono som nämns en del i boken, det blir nog ett familjerecept jag kommer att föra vidare i alla fall!