Tisdagarna med Morrie

Tuesdays with Morrie
Bok av Mitch Albom
En känslosam bok som inte lämnar någon oberörd. Djupa samtal mellan två män där erfarenheter från livet belyses med en klok och erfaren lärares perspektiv. Allt medan döden knackar på dörren och vill rycka den sjuke till sig, blir tisdagarna då den unge Mitch besöker sin dödssjuka gamle lärare som en drog och ett måste.
Den här berättelsen är sann och handlar om Mitch Albom och hans favoritprofessor Morrie Schwartz, som efter Mitchs examen tappar kontakten.

Men efter 16 långa år ser Mitch sin gamla vän på en intervju på teve där han ser att Morrie har drabbats av ALS, en sjukdom som drabbar nerverna i kroppen och sakta förlamar den.

Då Mitch åker för att hälsa på Morrie förstår han att hur än den här sjukdomen drabbar honom är han fortfarande lika förnuftig och klok som Mitch kännde honom.

Efter den gången då Morrie hälsat på sin vän för första gången på 16 år, bestämmer han sig för att hälsa på Morrie varje tisdag, precis som för 16 år sedan, och diskuterar livets stora gåtor.

När allvaret i situationen går upp för Mitch då Morries tid snart är ute, och hans förmåga att röra på sig försvinner.

Den här boken är rolig, sorglig, spännande, erfaren, lärorik, filosofisk, läsvärld och underbar. Och jag ÄLSKAR den verkligen. Den har lärt mig så mycket och får mig att tänka på livet på ett annat sätt, ett bättre sätt.
När jag läste boken blev jag så fascinerad av Morries tankegång och mening med livet. Han får mig att inse att varje dag är en riktig gåva och att man ska leva livet som man vill och glädjas åt det man har. Folk verkar inte vara nöjda med livet då de har en vana att bara vilja ha mer och mer av allt.

Att läsa boken är en riktig erfarenhet så tveka inte att läsa den om du tror den är något för dig. Och även om jag läste den för många år sedan så är den aktuell även idag.
Otroligt vacker handling men också väldigt sorgsen. En bok som berör mig varje gång jag läser den. Rekommenderar den starkt!
Mysig & tänkvärd bok, författad med klokskap, kärleksfullt vemod & skimrande droppar av hopp. Mycket fin läsupplevelse!
I en värld som snurrar allt snabbare och där nästan alla bara har fokus på sig själva är det ibland bra att stanna upp och reflektera över tillvaron. Den unge mannen som just tagit sin examen har fullt upp med att planera och leva sitt liv. Någonstans mellan glädje och nyfikenhet på det som ligger framför en i livet så smyger sig tvivlet och frågorna in. Vad är det som ger livet en verklig mening? Vad är verklig och sann glädje?

Den unge Mitch beslutar sig för att besöka sin gamle lärare som han haft på universitetet. Läraren har drabbats av en svår sjukdom och har en begränsad tid kvar att leva. Vad säger man till någon som snart ska dö? Vad kan man lära sig av någon med mycket erfarenhet? Snart märker Mitch att han inte besöker läraren för att vara den som ger tröst, utan snarare den som blir tröstad av en svårt sjuk och döende man.

"Tisdagarna med Morrie" är en bok som länge toppade bästsäljarlistorna och det på goda grunder. I dag är det några år sedan den först kom ut men dess livsbejakande innehåll är nästan än aktuellare i dag än då. Att kunna se livet ur någon annans perspektiv för att själv skaffa sig styrka och växa är en spännande resa som fler borde ge sig ut på.

I en osminkad sanning mejslas eviga sanningar ut som alltför lätt och snabbt har fallit i glömska. Mitch Alboms bok gör att även en härdad läsares hjärta berörs och att en och annan tår faller är nästan garanterat. Det sägs att tårar renar själen. Sant är att efter att ha läst denna bok så är man lite mer människa och lite mindre maskin. Två människor i samspråk. Den ena med livet framför sig och den andra med livet bakom sig. Deras samtal blir häpnadsväckande intressanta.