Hemsöborna

The People of Hemsö
Bok av August Strindberg
"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." "Hemsöborna" (1887) är berättelsen om den finurlige Carlsson som erövrar madam Flods hjärta och nästan vinner gården, och en av August Strindbergs mest lästa böcker. Den är på en gång ett psykologiskt mästerstycke och en mirakulöst frisk skildring av livet i Stockholms skärgård. Men framför allt är den skriven med en berättarglädje som får prosan att dansa fram.
En riktig klassiker som bör läsas av alla. Boken handlar om herr Carlsson som kommer till Hemsö för att hjälpa änkan Flod med hennes lantbruk. En mycket läsvärd roman i svensk litteraturhistoria, och en av August Strindbergs främsta verk.
Gamla rika gumman flod råkar ut för en lycksökare som är ute efter hennes pengar men det går inte riktigt enligt planerna. Spännande välskriven bok av Strindberg och tar upp motsättningar och girighet. Mycket välskriven bok och en av Strindbergs mest lättlästa. Passar från högstadiet och uppåt och bjuder på svensk litteratur historia av bästa kvalité.
Lite rolig bok och aldrig fel att läsa en klassiker emellanåt. Man kan bara hänga med i historien få sig ett skratt eller två och förundras av hur det var. Herrskap och bondfolk, hur man ska vara inför andra och hur viktigt det var med guds ord. En läsvärd bok men.