Kejsarn av Portugallien

The Emperor of Portugallia
Bok av Selma Lagerlöf
Jan i Skrolycka älskar dottern Klara Gulla över allt. De är bästa vänner i livet, håller samman i vått och torrt. Men Klara Gulla blir äldre och vill skapa sig ett eget liv bortom det värmländska torpet. När hon ger sig av för att leva livet blir fadern galen av sorg.
Bästa boken. Läste den för svenskan i tvåan på gymnasiet. Grät floder. Läste om den senare så bra den var och grät igen. Ville läsa den för mina småsyskon fast de är för unga, bara för att jag tyckte om den så myket.
Kejsarn av Portugallien räknas som ett av Selma Lagerlöfs främsta verk. Boken utkom 1914 men är än i dag fortfarande lika omtyckt. Jag har under en längre tid velat fördjupa mig i Lagerlöfs klassiker och valde först denna bok eftersom så många talar gott om den. Det är inte bara det att boken är en fantastisk skröna, den är även vad jag fått beskrivet för mig en djupgående psykologisk skildring av tvättäkta faderskärlek.

Jan i Skrolycka vill verkligen inte ha barn. Men så ska han till sin stora förskräckelse ändå bli pappa. Det är mitt uppe i hans förtvivlan över det stundande faderskapet som Kejsarn av Portugallien inleds. När han första gången får syn på sin lilla flicka Klara Gulla smälter hans hjärta bums. Alla farhågor är som bortblåsta! Det är då en annan rädsla tar vid: Tänk om något skulle hända hans ögonsten. Jan blir en riktig hönsmamma.

Faderskärlek i Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien

Jan och Klara Gulla har en jättefin relation. Det är en sann glädje att få läsa om den, hur den lilla flickan sprider ljus i den fattige torparens tillvaro. Jag tar med mig många fina insikter om hur rik man är när man älskar och älskas. Som så många andra av Selma Lagerlöfs böcker utspelar sig Kejsarn av Portugallien i det vardagliga 1800-talets Värmland. Glimtar ur mänsklig tillvaro vävs samman med skrönor och skapar den där fantastiska stämningen som är så typisk för Lagerlöfs berättande.

Det stora utrymme Jans och Klara Gullas kärlek får redan i början av boken är en stark hint om att livet på torpet kanske kommer förändras drastiskt – och till det sämre. När Klara Gulla blir äldre och börjar jobba på annan ort rasar Jans värld samman. Han blir rent av galen och får för sig att han är Kejsarn av Portugallien – så tar boken fart.