Utvandrarserien, #1

Utvandrarna

The Emigrants
Bok av Vilhelm Moberg
Utvandrarna är den första boken i serien om Karl Oskar och Kristina. De är fattiga bönder i Småland, som bestämmer sig för att lämna eländet i Sverige bakom sig och utvandra till Amerika. Tillsammans med sina barn börjar de en lång resa mot det nya landet. Där hoppas de på ett bättre liv.
En fantastisk bok som beskriver hur Sverige och framförallt Småland såg ut för länge sedan. Som smålänning finns det en stor igenkänning i språkets och beskrivning av Karl-oskar och Kristinas hemort.
Vilken fantastisk berättelse! Antar att den egentligen inte behöver någon närmare presentation.. för även om man inte läst den har man nog åtminstone hört talas om den. Om inte i litterär form så i filmatiserad.. för vem känner inte igen Karl Oskar. Jag tyar inte mer? Det är dialekt och det är ålderdomliga ord jag tvingas googla. Jag ler åt åkianismen och tycker att det är ett lustigt namn som hittats på för att benämna de religiösa anhängarna till Åke Svensson i Östergöl.. tills jag googlar även åkianer och inser att de funnits på riktigt. Det är fattigdom, horeri, vidskepelse, kärlek, sorg, religion, humor, relationer och hårt arbete. Boken är skriven 1949 och håller än. Jag är redan sugen på nästa del och funderar på hur jag skall övertyga framtida elever om att det ÄR en bra bok och inte bara en trist klassiker att bocka av.
Fantastisk berättelse om fattiga människor som sökte sig över Atlanten för att skapa ett bättre liv. Med tanke på hur stor del av Sveriges befolkning som utvandrade är det nästan ett ”måste” att ha läst om hur det kunde vara under den tidsperioden.
I boken utvandrarna av Wilhelm Moberg får vi följa Kar-Oskar som söker ett bättre liv på andra sidan Atlanten. I början vill han inte flytta men på grund av de allt sämre förhållandena i hemlandet Sverige tvingas han till slut ta med sig sin familj och ge sig av på båten mot Amerika.

Utvandrarna är ett stycke svenskt litteraturhistoria och är en bok man bör ha läst. Det är intressant att få en så ingående och personlig bild av en epok som så många kan relatera till genom berättelser från äldre släktingar och närstående. Jag rekommenderar alla att läsa denna bok, även om den kanske kräver en viss läsvana.