Spionen på FRA

Bok av Anders Jallai
En spänningsroman som bygger både på verkliga händelser och fiktiva för att den ska få ett mer spännande innehåll. Här kastas du som läsare in i en värld där svenska militärer kämpar för att ta reda på om Sverige var utsatt för spioneri under tidigt 1980-tal. Inte alltid fel att blanda fiktion med verklighet.
Romanen bygger både på riktiga händelser och fiktion. Anton Molin var en av dem som lyckades överleva när Estonia förliste 1994 medan hans fru och deras två barn omkom. Ganska snart efter händelsen med Estonia stormar han in på till chefen på ”Sektionen för särskild inhämtning” (SSI), kastar ner sin uppsägning på bordet och meddelar att han hoppar av.

Fjorton är senare kommer Modin över ledtrådar till en hemlighet som är väl förvarad. På 1980-talet hade den svenska marinen sänkt en ubåt från Sovjetunionen i Stockholms skärgård. Modin blir nyfiken och beslutar sig för att leta reda på vad som hände. Han får hjälp av några andra intresserade men när Modin börjar snoka riskerar han både rikets säkerhet och han blir också ett legitimt byte för rysk, amerikansk och svensk säkerhetstjänst.

Jag tycker att denna roman var mycket spännande, där jag fick veta mer om Estonias förlisning och den kända ubåten U 137 som alla pratade om i början på 1980-talet.