Undersökningen

Bok av Kristina Hultman
2 utgåvor
Välj utgåva
UndersökningenSvenska - Pocket
ISBN: 9789174990225
UndersökningenSvenska - E-bok
ISBN: 9789176457467
I samband med en flytt på jobbet fick vem som helst av oss som jobbar där ta vilka böcker som helst från de skönlitterära hyllorna i lunchrummet. I februari 2017 tog jag med mig några böcker hem därifrån, bland annat Kristina Hultmans bok Undersökningen.

Boken är delvis självbiografiskt inspirerad, enligt baksidestexten. Huvudpersonen är Clara Örtengren. Strax före jul bestämmer hon och maken Niklas sig för att skiljas. Niklas finner snabbt en ny kvinna (hade redan en på gång, typ), medan Clara inser att hon är kär i Sofia. Fast de blir inte ihop. I stället blir Clara ihop med Fredag nere i Skåne, trots att hon själv bor i Stockholm. Och Fredag blir Claras vägvisare i det hon kallar Undersökningen.

Den här boken är på knappt 600 sidor i pocket. Hälften hade räckt. Eller… jag förstår den inte. Jag har svårt att komma in i den och när jag tycker att jag gör det blir jag förbannad på Clara och tycker att hon utnyttjar Fredag. Dessutom är det en typisk Stockholmsroman, en sån där roman som visar hur lätt det är att leva som homosexuell i en storstad. Pröva det i en småstad, säger jag… Fast det är väl bättre nu, får en hoppas.

Bättre än två stjärnor blir inte mitt omdöme