Undersökningen

Bok av Kristina Hultman
Några dagar före jul släpps bomben. »Vadå vill du skiljas, eller?« Kristina Hultmans roman utspelar sig i huvudet på, och omkring, tvåbarnsmamman Clara. Några dagar före jul rasar kärnfamiljen samman. Allting rör sig bort från förorten, in mot centrum Kvinnostaden, Kvinnoholmen på andra sidan heterosexualiteten. En natt på väg hem från krogen inser Clara att hon är förälskad, i Sofia som sitter bredvid henne i taxin. Bit för bit pusslas en ny identitet ihop, i nya sammanhang och bland nya sorters människor. Problemet är bara att Clara inte får den hon vill ha. I stället blir skånska Fredag lesbisk sedan barnsben, en riktig överlevare Claras ciceron i det hon kallar Undersökningen. KRISTINA HULTMAN [f. 1964 i Stockholm] är journalist med bakgrund som redaktör för tidskrifterna Bang och Arena. Den självbiografiskt inspirerade Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay är hennes första roman. »Man tuggar glatt i sig både kärnberättelsen och de oräkneliga sidospåren i form av allehanda vardagsobservationer, barnen, kommentarer till lästa artiklar, vänner, kollegor, böcker och, inte minst, köns-, makt- och identitetsfunderingar.« PAULINA HELGESON, SVENSKA DAGBLADET »Undersökningen är en relationsroman. En komma ut-bok. En introduktion till lesbisk litteratur och feminism.« BELLA STENBERG, GÖTEBORGS-POSTEN »En ovanligt imponerande debut. Stilsäker, elegant konstruerad, partivis suggestiv och full av inblickar som sätter tankarna i rörelse.« CRISTER ENANDER, TIDNINGEN KULTUREN
I samband med en flytt på jobbet fick vem som helst av oss som jobbar där ta vilka böcker som helst från de skönlitterära hyllorna i lunchrummet. I februari 2017 tog jag med mig några böcker hem därifrån, bland annat Kristina Hultmans bok Undersökningen.

Boken är delvis självbiografiskt inspirerad, enligt baksidestexten. Huvudpersonen är Clara Örtengren. Strax före jul bestämmer hon och maken Niklas sig för att skiljas. Niklas finner snabbt en ny kvinna (hade redan en på gång, typ), medan Clara inser att hon är kär i Sofia. Fast de blir inte ihop. I stället blir Clara ihop med Fredag nere i Skåne, trots att hon själv bor i Stockholm. Och Fredag blir Claras vägvisare i det hon kallar Undersökningen.

Den här boken är på knappt 600 sidor i pocket. Hälften hade räckt. Eller… jag förstår den inte. Jag har svårt att komma in i den och när jag tycker att jag gör det blir jag förbannad på Clara och tycker att hon utnyttjar Fredag. Dessutom är det en typisk Stockholmsroman, en sån där roman som visar hur lätt det är att leva som homosexuell i en storstad. Pröva det i en småstad, säger jag… Fast det är väl bättre nu, får en hoppas.

Bättre än två stjärnor blir inte mitt omdöme