Är det bara jag som bryr mig

Bok av Camilla Dahlson
Wilma är en helt vanlig tjej, men hon brottas med psykisk ohälsa och panikångest. Oftast dyker panikångesten upp när Wilma oroar sig för något, som exempelvis när hon ska prata inför klassen. Trots att Wilma är en helt vanlig tjej, så känner hon sig ensam och utanför då de andra tjejerna pratar om resor, kläder eller grejer till telefonen. Är Wilma ensam om att inte bry sig?.
Boken handlar om Wilma som började i 6 klass efter Sommarlovet. Hon brottas med sin panik ångest som dyker upp imellanåt. Känner sig utanför i skolan. En ny tjej börjar då i klassen o heter Gertrud. Lärararen vill att Wilma ska vara mentor för henne och visa henne runt. Wilma känner sig inte hemma bland tjejorna i klassen pga att dom går med mode kläder. Och hennes mamma köper hennes kläder på secondhand affär.
Man får följa Wilma i hennes klass och se vad som kan hända i en skola... Bra skriven bok tycker jag
Tolvåriga Wilma har inte några nära kompisar. Hon känner sig ofta utanför i skolan och väldigt annorlunda. Alla andra tjejer i klassen bryr sig bara om kläder och smink och andra ytliga saker som Wilma inte förstår sig på. Wilmas familj är väldigt miljömedvetna. Till exempel har de ingen bil och de köper endast begagnade kläder. Klasskompisarna däremot snackar mest om shopping och långa resor, resor med flyg till andra sidan jordklotet. Wilma undrar många gånger om hon är helt ensam om att ha klimatångest.

En dag börjar en ny person i klassen. Gertrud och Wilma blir kompisar, och när skolan ordnar en modetävling kommer Gertrud med en idé som Wilma gärna är med på, trots att det handlar om mode som hon egentligen inte är det minsta intresserad av.

Boken riktar sig till mellanåldern och har ett mycket tydligt budskap: Klimatfrågan är en brinnande aktuell fråga som ständigt måste lyftas upp till diskussion och uppmärksammas för att det ska kunna bli någon skillnad.

Boken är enkelt skriven och berättelsen är lätt att komma in i och leva sig in i. Tyvärr är den dåligt korrekturläst då det är många små språkfel. Till exempel saknas enstaka bokstäver här och där. Det är synd på en annars väldigt bra bok.
Jag tycker boken är bra! Jag gillar att det är flera tunga ämnen i boken som tillexempel: klimathot, panikångest, mobbing och andra jobbiga saker. Även om det är väldigt tunga och svårpratade ämnen tycker jag författaren gör ett väldigt bra jobb och väver ihop det väldigt bra med det positiva. För mig inger boken ett hopp om att allt ska bli bra även om det är ett tungt ämne.
Jag gillar författaren språk som är väldigt lättsamt och driver framåt hela tiden.
Sen är ju miljön ett väldigt hett och viktigt ämne. Jag tycker författaren har lyckats väldigt bra i denna bok!
En bok för den som vill läsa om miljön och andra jobbiga saker men som också inger ett hopp om en bättre framtid! Både vad det gäller klimat och mobbing.